Ett glas körsbärsvin i en hemlig trädgård – kan det bli bättre? 

En humla surrar lojt förbi och landar på en nyutslagen svartvinbärsblomma, den sticker in sin långa snabel i gömmorna och lämnar med ännu mer pollen på bakbenen. I en buske är det något som prasslar. Sommaren är på ingående och den ser mer än lovande ut. Äntligen får vi boa in oss hemma och i trädgården! Det kommer bli slappt, blommande och underbart. För mig som periodvis är ganska lat finns inget bättre än att såsa runt i grönskan, knipsa ett löv här, plantera en blomma där.

Efter att jag började odla för insekter i min trädgård har den dessutom blivit mer lättskött, pollinerarna sköter sitt, rovinsekterna ger sig på bladlössen och jag kan mestadels sitta i en solstol och titta på hur det fladdrar och surrar. En stor del av konceptet mångfald går nämligen ut på att göra mindre, att låta naturen få spelrum. Delar av gräsmattan har jag därför släppt upp till äng. Det klippta gräs som finns kvar får utgöra snirklande gångar mellan landen och gröna sittplatser, med denna nya taktik är det roligare att klippa gräset. Klippet använder jag sedan i täckodlingarna, så det kan vara bra att ha åtminstone en del välskötta gräsytor kvar.

Har du en nysådd välskött green kommer det förstås inte upp särskilt mycket blommor ur gräset om du slutar att klippa, då får du nöja dig med perfekt gräs mellan tårna eller så in tusenskönor, klöver eller någon annan fin liten blomma till bina och humlorna, men om du som jag har en gammal gräsmatta som inte fått någon särskild uppmärksamhet genom åren kan det verkligen löna sig att släppa upp delar av den.

Ofta ruvar spännande frön bland stråna, blommor som bara längtat efter att få växa. Vår gräsmatta visade sig vara fullt av kamomill, prästkragar, förgätmigej, gullvivor och blåklockor. Det var ett insektsparadis i vardande och nu får ”ängen” omsluta de klippta plättarna och bilda sköna rum i trädgården. I en värld där småkrypen hotas är det ett enkelt sätt att bidra. På bara en kvadratmeter äng kan femtio olika arter av insekter frodas och eftersom många insekter rör sig inom en ganska snäv radie under sina liv gör det stor skillnad.

Det blir förstås ingen riktig slåtteräng på stubben när du släpper upp gräsmattan, för just det krävs en väldigt näringsfattig jord, men det kan ändå blomma rejält. Ogräsen dyker också upp ibland, men vad gör det? Skönheten ligger i betraktarens öga och många insekter använder ogräs som BB-avdelningar, som rapsfjärilen vars värdväxt är löktrav eller nässelfjärilen vars värdväxt förstås är nässlor. Dessutom går ju många ogräs att äta upp, kirskålschips och nässelsoppa är delikatesser.

Sedan jag började jobba med naturen istället för mot den har allt blivit, inte bara roligare, utan även vackrare. Insekterna lyfter trädgården på sina sköra vingar och hjälper nu till med pollinering, nedbrytning, skadedjurssanering och annat, lite som de små hjälpsamma mössen som syr Askungens klänning, fast utan den glada sången förstås. Sedan kan det ju för den delen vara skönt med några vanliga gräsplättar också ibland, där man kan spela krocket eller njuta av ett glas körsbärsvin en ljum sommarnatt.

Har du tur kan du då få syn på de hemligheter som döljer sig i en levande trädgård, det som prasslar i buskarna. Kanske är det en igelkott, en rävmamma med ungar eller rentav en uggla? 

En sak är iallafall säker, jobbar du med naturen, slappar och släpper fram blommorna kommer du få en vild och vacker trädgård – och en synnerligen välanvänd hängmatta.

Liselotte Roll