Sagoväsen i trädgården

Redan som liten började jag teckna fjärilar, med sina många gånger sprakande färger är de så vackra, de är också förhållandevis fredliga och som fullvuxna lever de i huvudsak på nektar. De är lite som sagoväsen, magiska och hemlighetsfulla. Under ljumma sommarnätter svärmar nattfjärilarna lågt över vita och ljusa blommor och på dagtid söker dagfjärilar upp röda, gula, orange och lila blommor, gärna de mest pråliga. Men som i de flesta sagor finns en mörk baksida. Hälften av fjärilarna som lever på ängsmarker och gräsmarker i Europa ha försvunnit och många arter är utrotningshotade. Hoten kommer från bland annat från växande jordbruk, insektsgifter och klimatförändringar. I Sverige minskar fjärilarna mest i de södra delarna där jordbruket är mer expansivt. Men trots minskningen finns mycket vi kan göra för att hjälpa, en av de enklaste sakerna är att slappna av i trädgården, låt gräset växa och spara öar av ogräs som till exempel nässlor, kirskål och löktrav. De är viktiga värdväxter för fjärilarnas larver och du kan dessutom göra pesto av dem. Plantera också några av de vuxna fjärilarnas favoriter – oförädlade växter med mycket doft och nektar. Om du sätter sorterna i klungor så blir det lättare för fjärilen att hitta rätt. Fjärilar gillar ofta blommor där nektarn sitter i sporrar och rör som passar deras långa sugsnablar. Några av favoriterna är syrenbuddleja, kungsmynta, lavendel, kaprifol, aubrietia, gullviva, röd solhatt, temynta, fackelblomster, anisisop, björnbär och kärleksört. Du kan också förvandla en bit av gräsmattan till en slåtteräng, det hjälper inte bara fjärilarna utan många andra insekter du har nytta av i trädgården till exempel bin och humlor. På en kvadratmeter äng kan det finnas upp till femtio olika insektsarter som hjälper dig med allt från pollinering till skadedjursbekämpning.

Vatten, stan är full av vatten, sjöng numera bortgångne Robert Broberg. Men så är inte alltid fallet, ibland är det snustorrt och på tok för varmt. Fjärilar mår bra av en vattenstation, som ett fat med vatten och grus. I fjärilsträdgårdar runt om i världen finns dessutom ofta en lerig, grusig del bland blommorna, där kan fjärilarna suga i sig mineraler från leran.
Några vanliga fjärilar på̊ våra breddgrader är nässelfjäril, påfågelöga, citronfjäril, sorgmantel och vinbärsfuks. Genom att erbjuda värdväxter och nektarrika blommor kan du ganska snart få dem och andra att flytta in i just din trädgård. Det är sedan roligt att pricka av besökarna på en lista, vilket med fördel görs från solstolen.
Själv drömmer jag om att någon gång, få se Xanthopan Morganii praedicta, en ovanlig svärmare från Madagaskar, men det är nästan omöjligt eftersom den bara dricker nektar på natten och då bara ur en specifik blomma. Charles Darwin var under 1800-talet den förste att komma fjärilen på spåren. En dag fick han en ovanlig blomma skickad till sig. Blomman ”Madagaskars Stjärna” hade en sporre som var över trettio centimeter lång, och när Darwin fick syn på den utbrast han;
”Good Heavens! what insect can suck it?”
Han anade en fjäril med enormt lång snabel, och visst fanns den … och finns fortfarande.
Tills jag lyckas ta mig till Madagaskar och få syn på den får jag dock nöja mig med att iaktta våra vanliga svenska fjärilar. Det är inte illa det heller, de är också speciella, bland annat smakar de, liksom andra fjärilar på maten med fötterna. Det är lite sagolikt bara det. Så ut och njut och gör din trädgård till din egen sagovärld.


Sagolika hälsningar
Liselotte Roll

Är du nyfiken på den ovanliga svärmaren från Madagaskar kan du se en kort film på den här;

https://whyevolutionistrue.wordpress.com/2011/12/12/darwins-orchid-film-of-the-missing-pollinator/

Fyra tips för mer fjärilar

  • Plantera nektarrika oförädlade blommor som doftar. Nattfjärilar gillar oftast vita och ljusa blommor som syns bra i mörkret, dagfjärilar föredrar generellt gula, orange, röda och lila blommor. Syrenbuddleja och anisisop är ett par exempel på populära fjärilsblommor. Glöm inte heller värdväxter till fjärilarnas larver, nässlor, kirskål, löktrav, björnbär, hägg, vide med mera gör stor nytta. Låt gärna lite ogräs få växa.
  • Ordna lä och värme. Fjärilar gillar inte kyla och blåst. En häck eller ett plank är till stor hjälp.
  • Sätt ut ett fat med vatten nära blommorna, fyll med lite grus så att fjärilar, bin med flera kan stå och dricka utan att drunkna.
  • Sätt upp en fjärilsholk, du kan bygga en själv eller köpa en färdig i butik.