Rost - Vanligt problem för gräsmattan

Orsaken till rost är svampsporer som samlas på gräset och börjar växa. Sporerna kan spridas med luften, skor och maskiner, så det är viktigt att tvätta av redskap och skor ordentligt för att undvika att sprida svampen. Detta kan göra det svårare för svampen att ta över hela gräsmattan.

Tvätta av redskap och skor

Sporerna kan spridas med luften, skor och maskiner. För att undvika att sprida svampen är det viktigt att tvätta av redskap och skor ordentligt. Så se till att hålla rent och därmed göra det svårare för svampen att ta över hela gräsmattan. När du vill bli av med rostsvampar bör du tänka på att rostsvampar gynnas av jord med lågt pH-värde, sur jord, och brist på kväve.

Gödsla mycket under säsong

Detta är ett övergående problem som kan åtgärdas med hjälp av gödsling. Gödsla tre gånger per säsong, om det regnar mycket kan du behöva en extra giva gödsel. Om du är osäker på om rostsvamparna har stor betydelse för gräsets forsatta liv kan du vara lugn. Med hjälp av bättre gödsling kommer vara en övergående händelse och att få fin gräsmatta igen är inte omöjligt. 

Ta hand om gräsmattan

Fortsätt att ta hand om din gräsmatta, följ en bra gödslingsrutin och du kommer att bli belönad med en vacker gräsmatta året runt.

Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020