Örtagård

Plantera gärna din örtagård nära ditt kök så har du kryddorna på ett behändigt avstånd när du lagar mat.

Weibulls - Odla kryddor i kruka

Stor eller liten yta spelar ingen roll. På en mindre yta kan du skapa örtagården i krukor, hinkar och andra odlingskärl.

Historia

Örtagårdar har en historia från de medeltida kristna klostren i Europa där örterna användes som medicin. Många örter kom från övriga världen till Europa via handelsvägarna och fördes in i Sverige av munkar och nunnor.
I den klassiska klosterträdgården odlades sorterna i egna rabatter i geometriska former. Gångar anlades emellan odlingsytorna som avgränsades av låga häckar eller kantstenar.

Weibulls - Odla gräslök

Plantering och skötsel

Välj en varm och solig plats. Sydost eller sydväst med 5-6 soltimmar per dygn brukar vara lagom. I blåsiga lägen kan du behöva skapa ett skydd mot vinden, en häck, mur eller enkel spaljé med klätterväxter.

Kryddor trivs i väldränerad jord. Har du en tung lerjord bör du blanda ut den med sand och torvmull.

Många sorter är bra att placera på en avgränsad yta, exempelvis mynta och oregano, då de spider sig via rotskott och lätt tar över odlingen.

Du behöver inte gödsla särskilt mycket då du riskerar att gynna ogräset mer än kryddorna. Plantera om behöver du bara göra om kryddorna börjar se trötta ut.

Jordgubben tipsar

Kryddor har ett litet behov av näring och därför passar det med en naturgödslad jord som släpper näringen långsamt under en längre period.

Weibulls jordgubbe - Kryddodling

 

Perenna örter

Timjan, dragon, rosmarin, oregano och citronmeliss är exempel på perenna örter som kan komma tillbaka år efter år. De trivs med att få växa på samma plats och du behöver inte plantera om dem förrens de börjar se trötta ut.

Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020