När jag var tio fick jag en röd cykel, jag kommer precis ihåg hur den högtidligt täcktes av i köket i vår lilla lägenhet och hur jag försiktigt rörde vid det svarta gummikladdiga bockstyret. Jag älskade den och trampade fortare än vinden i backarna bakom höghusen – eller åtminstone kändes det så. Det gällde dock att knipa igen munnen eftersom små insekter lätt kunde åka rakt ner i svalget med en hostattack till följd, ibland hamnade de i ögonen och min mamma fick rycka in och pilla ut dem. Nu när jag cyklar kan munnen gapa vidöppen.

odla_insekter

Insekter och pollinerare som bin, humlor och fjärilar har nämligen minskat kraftigt, om hundra år tror forskarna att de, med några undantag, kan vara helt borta. Bara krafttag mot expansivt jordbruk, bekämpningsmedel, klimatförändringar och förstörda livsmiljöer kan hejda utvecklingen. Hårdast drabbade är de flygande insekterna som till exempel bin, humlor, fjärilar och halvvingar, nästan hälften av dem är redan allvarligt hotade. Men det finns ljus i mörkret, mångfald och blomsterodlingar kan göra stor skillnad.

På bara en kvadrat med väl valda växter kan ett femtiotal arter frodas. Om många planterar i trädgårdar och på balkonger gör det alltså stor skillnad. Att tänka på insekter nu mitt i coronakrisen, känns lite udda, men kanske är det just nu vi ska göra det. Dels för att det är terapi att räkna humlor från hängmattan, dels för att det är en trygghet att ha odling av egna grönsaker om butikshyllorna gapar tomma. Och insekterna gör verkligen stor nytta, de pollinerar en tredjedel av allt vi äter till exempel.

butterfly

Nu på våren är det särskilt viktigt att hjälpa bin, fjärilar, humlor, flugor, skalbaggar och andra eftersom det inte finns så mycket som blommar ute i det vilda. Insekter som vaknar efter vintern är vrålhungriga och behöver mat snabbt. Att plantera träd som sälg och vide är något av det bästa du kan göra, men även att sätta ut krukor med lökväxter som pärlhyacint, vårkrokus, trädgårdshyacinter, våriris och andra gammeldags blommor. När de vissnar kan du plantera ut lökarna i trädgården, då ger de tidig vårmat även nästa vår. Det är också dags att så sommarblommorna.

Bra att komma ihåg är att olika insekter gillar olika, en del föredrar pollen och andra nektar, en del båda. En del har små munnar och andra långa sugsnablar. När du väljer blommor är det därför bäst att välja blommor i olika färger och med olika form. Fjärilar vill ha nektarrika blommor i rött och lila som jätteverbena och syrenbuddleja medan bin oftare föredrar blommor som är blå och gula exempelvis pärlhyacint, gul fetknopp och salvior, även klöver, honungsört, bondbönor och vickrar är populära. Skalbaggar och flugor är mindre intresserade av färg, de väljer hellre blommor som luktar mycket som rölleka, körvel och vildmorot. Välj helst äldre oförädlade sorter, de är insekterna vana vid och de är lättare att komma in i än framavlade dubbla varianter.

butterfly

En av våra tidigaste vårinsekter är jordhumlan. Efter en lång vinterdvala vaknar drottningen och ger sig ut på jakt efter den perfekta bohålan, ofta ett gammalt musbo, i det lägger hon sedan sina ägg och ruvar dem, inte helt olikt en höna. Förstås behöver hon och andra även mat, så plantera åtminstone några blommor i år. Då kan du i sommar ligga i gräset och vänta på bättre tider och iaktta myllret av insekter omkring dig, kanske en nyckelpiga som lojt vajar på ett strå eller ett vilt bi som mjukt surrar vid kamomillen.

Fem tips för mer surr i trädgården

  1. Plantera blommor i olika former och färger, välj äldre oförädlade enkelblommande sorter med mycket doft. Låt grenar och löv ligga kvar åt nedbrytarna
  2. Sätt ut ett fat med vatten till törstiga insekter, fyll det med grus så att det är långgrunt, insekterna ska inte kunna dratta i.
  3. Sätt upp ett bihotell, en fjärilsholk eller ett nyckelpigehus
  4.  Hjälp nyvakna insekter genom att plantera lökar i krukor, till exempel pärlhyacint, scilla eller trädgårdshyacinter.

 

liselotte_roll

 

Om Liselotte Roll

Liselotte är Journalist, krönikör och författare. Utöver arbete på tidningar och radio har hon en bakgrund som marinarkeolog.

Hon har, utöver sina spänningsromaner, Tredje Graden, Ole Dole Död och Bröder, som sålt i flera länder, skrivit flera böcker inom naturområdet, bland annatHöns som hobby och Odla för insekter. 

Liselotte bor i Österåker tillsammans med man, barn, katt och för tillfället sex hönor. Hon har ett brinnande intresse för odling och djur i alla storlekar och insekter i synnerhet. 

Böcker av Liselotte

odla-for-insekter

hons-som-hobby