Återvinn julens blommor

Julgrupp

 

I julgrupper är det inte säkert att du kan ta vara på alla växter. Kasta de växter som är vissna och plantera om de andra i en egen kruka med ny jord. Ställ dem ljust och efter några veckor kan du tillsätta en svag dos näring i vattnet.

 

Julstjärna

Klipp av stjärnan och ett par blad under den. Placera på en ljus plats. När det kommer nya skott vid bladvecken är det dags att plantera om den i ny jord.

Vill du få en tät växt ska du toppa skotten allteftersom de är stora nog att hantera.

Tänker du övervintra din julstjärna till nästa år kan du förvara den på en väl skyddad plats i trädgården. Se till att jorden hålls fuktig och tillsätt blomsternäring. Ta in den inomhus innan nätterna blir kalla.

För att bladen ska utveckla färg behöver julstjärnan minst 12 timmars obruten natt under ett antal veckor. Men under dagen placerar du den åter på en ljus plats. Fortsätt tills de översta bladen fått färg.

 

Cypress

Cypresser, de små barrträden vi ofta kallar enar, har blivit en del av vårt julpynt.

Ska de stå kvar inomhus efter julen behöver de en ljus plats. Utsätts de för mycket värme och torr luft behöver de också duschas ibland.

Alternativt kan du plantera cypresser i en kruka och ställa ut dem i trädgården. Om det blir sträng kyla kan du behöva ge dem lite extra skydd genom att isolera krukan. Svep in den med till exempel säckväv och ställ dem på en träbit eller något annat som skyddar mot kylan underifrån. Tänk på att ju kallare det blir desto mindre vatten behöver växterna.

Om du har god framförhållning kan du gräva en grop i rabatten innan det blir tjäle i marken. Där kan du sedan plantera de växter du vill spara. Fyll med jord och vattna försiktigt en gång.

Välj en skyddad plats med halvskugga så kan de stå kvar där resten av året. De kan växa sig stora och bör därför inte planteras glest.

 

Amaryllis

Vill du få din amaryllis att övervintra skär du bort blomma och fröhus efter blomning. Stängeln låter du vissna ner för att näringen ska återgå till löken. Behåll bladen och sköt den som en vanlig krukväxt. Öka bevattningen och tillför näring regelbundet så bygger löken upp ny kraft. Vattna ovanifrån, dock aldrig direkt på löken.

Ställ gärna ut krukan under sommaren på en halvskuggig plats och fortsätt med vatten och näring som vanligt.

Ta in krukan när hösten kommer, placera den på en sval och mörk plats och låt den vila. Vattna sparsamt utan näring. Sluta vattna helt i september och oktober.

När det kommer nya blomknoppar är det dags för omplantering och att ställa fram den på en ljusare plats.

En övervintrad amaryllis blommar sällan till jul. Räkna med att den följer sin normala tidscykel och blommar då först till vårvintern.

 

 

Hyacint och tazett

Ofta brukar det sägas att det inte är någon idé att försöka få tazetter att övervintra, de tål ju inte vårt klimat. Men det finns många som lyckats.

Både hyacinter och tazetter kan stå kvar i sin kruka fram till våren, sköt om dem på samma sätt som dina övriga krukväxter. När de börjar vissna ner är det dags för löken att gå i vila. Sluta vattna men låt den stå kvar i krukan.

Du kan även plantera ut dem, men täck dem då med torra löv eller annat skydd mot kylan. De bör stå i väldränerad jord då en lök som utsätts för ständig väta kan ruttna. Sedan sköter de sig själva och blommar igen på våren. Hyacinter trivs i soliga lägen och blommar oftast först efter två år.

Författare: Elin Lindeberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020