Vinterväxter

Oavsett när du vill att rabatten ska vara som vackrast kan du kombinera dina växtval med plantor som ger liv till vinterrabatten.

Weibulls - Vinterväxter Ros


Weibulls - Trollhassel vinter

Vinterväxter är så mycket mer än barrväxter. Växter med vackra fröställningar som får stå kvar över vintern skapar kontraster mot den vita snön och täcks av ett lager med gnistrande iskristaller. Bor du i södra delar av Sverige finns det även blommande växter som klarar sig bra när kylan kommer.

Kontrollera alltid växtens härdighet innan du köper för att vara säker på att den har rätt förutsättningar att överleva i den växtzon du bor i.

Buskar

Snöbär, järnek, trollhassel och parkrododendron är buskar som klarar vinterkylan bra.

Kjesarolvon blommar på bar kvist under december-april beroende på läge och väder.

Liguster är en vintergrön buske som passar som formklippt häck.

Korallkornellens röda grenar och de gula bären på havtornen ger lite liv åt vinterns annars monokrona färgskala.

Vinterjasmin är en buske som täcks av mängder av gula blommor, även när vintern är hård.

Grönsaker

Ta inte bort allt i grönsakslandet under höstrensningen. Låt grönsaker som kan skördas hela vintern stå kvar, till exempel grönkål, spenat, machésallat och mangold.

Julros

En växt som behåller sina blad under milda vintrar med blommor sticker fram genom snön. Trivs i näringsrik, kalkhaltig jord i lägen med halvskugga till skugga. Tycker inte om att flyttas.

Vackra fröställningar

Allium
Hortensia
Kardvädd
Rudbeckia
Tistlar
Vallmo

Gröna året runt

Bergbambu
Bolltuja
Buxbom
Idegran
Järnek
Lagerhägg
Rhododendron

Kryddor

Det finns ett antal kryddor som är perenna och överlever vintern utomhus, till exempel timjan, mynta, salvia, rosmarin och citronmeliss.

Ormbunkar

Vinterhärdiga ormbunkar ger med sitt kraftiga växtsätt en fyllig trädgård även under vinterhalvåret.

Perenner

Perenner finns med blad i många olika färger och sorter där vackra fröställningar tillför en näst intill grafisk känsla i rabatten när snön faller.

Trivs generellt bäst i fuktig och väldränerad jord i lägen med sol till halvskugga.

Prydnadsgräs

Högväxande sorter som blommar under sensommaren och hösten. Är oftast inte vintergröna men både bladen och vipporna är vackra hela vintern.

Trivs i väldränerad jord i lägen med sol.

Rosor

Det finns rosor som klarar vinterns kyla och blommar långt efter att värmen är borta och ger lite färg i trädgården, särskilt i södra delar av Sverige håller de sig länge. Men det finns även rosor som pryds av röda nypon som lockar fåglar till din trädgård under kyliga dagar.

Vintergrönt

Man brukar skilja på vintergröna och städsegröna växter. Definitionen lyder att vintergröna växter behåller sina blad under vintern och fäller dem under vårvintern när de nya bladen kommer till skillnad mot städsegröna växter som behåller sina blad året runt.

Många vintergröna växter passar för att formas och skapa rum i trädgården. Låt fantasin flöda och klipp dem till bollar, bågar och raka linjer. Du behöver inte begränsas till en grön färgskala då det finns variation i allt från gulgröna, silvergrå till krämfärgade nyanser.

Buxbomsdöden

Har du drabbats av buxbomsdöden? Ett svampangrepp som gör bladen gulorange eller bruna och faller av.

Det finns alternativa växter som är vintergröna och passar för formklippning. Till exempel Vinterliguster, Idegran och Berberis.

Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020