Odla dahlia

Dahlian är Skandinaviens tveklöst mest populära sensommarblomma. I dag finns nästan 10 000 olika registrerade namnsorter av dahlior!

Få andra blommor kan mäta sig med dahliornas färgprakt och variation fram på sensommaren. Dahlior finns i nästan alla färger, från vitt till mörkaste purpur. Storlekarna varierar från små blomstrande bollar till kaktus- och dekorativdahlior stora som fat. En del blir så höga som två meter, andra nöjer sig med att blicka ut över trädgården från ett par decimeters höjd. Förutsättningarna för att hitta sin en egen favorit är således goda!

Förgro gärna på våren, det ger dig extra respit att njuta länge under hösten. Det går utmärkt att plantera dahlior i både kruka och rabatt. Med sitt mexikanska ursprung är den dock en av de mest köldkänsliga växterna. Vill du njuta av dina dahlior långt in på hösten täcker du dem när det är risk för nattfrost, eller flyttar in krukan på ett frostfritt ställe. 

Ge knölen en andra chans

När Kung Frost sätter punkt för fortsatt blomning på hösten är det dags att gräva upp knölarna. Börja med att klippa av stjälkarna. Gräv sedan försiktigt upp de ömtåliga knölarna, låt gärna lite jord sitta kvar runt dem. Lägg dem på en bädd av torv i lådor eller hinkar och täck med torv. Förvara hinkarna/lådorna mörkt, torrt och svalt tills det är dags att börja förgro igen på våren. Kolla någon gång under vintern så det inte är för fuktigt. Om du har planterat dahlior i krukor, ta in hela krukan och låt den torka under vintern.

Dahliatips!

Eftersom dahlior planteras grunt är det klokt att göra ett arrangemang för att binda upp stjälkarna. Vid plantering i kruka kan de annars lätt välta ur sin kruka.

Så här får du fina sommardahlior:

  1. Satsa på förkultivering! Plantera dina dahliaknölar i lådor med fuktig torv. Placera lådan ljust och svalt, ungefär 10 grader, för att väcka knölarna och få dem att börja skjuta skott. 
  2. Omplantera knölarna grunt, med knölarnas ovansidor precis under jordytan, i kraftig välgödslad jord.
  3. Dahliorna älskar sol och växtplatsen skall därför vara solig och varm.
  4. Se till att ge dina dahlior näring regelbundet under växtsäsongen. 
  5. Jorden skall vara kraftig och välgödslad . Gödning behöver tillföras även under växtperioden. En kollega planterade direkt i Weibulls toppdress och fick några helt otroligt kraftiga växter.

Prova gärna Weibulls produkter!