Som trädgårdsetusiast är väl ändå januari en enda dröm -och planeringsmånad? Det är numan kan sätta både realistiska planer men också fantisera iväg om grusgångar, köksträdgårdar, växthus och bukettskörden av sommarblommor. Kanske blir någon dröm verklighet just i år? Det fina är i alla fall att inte så mycket behöver göras mer än att rita upp, skriva ner och beställa fröer. Allt är möjligt nu!

 

Det är tomt i fönstren efter julen och det känns som att fönsterbrädorna bara längtar efter de första sådderna att ta plats. Så vad börjar vi med? Tomat, chili, kronärtskocka och jätteverbena blir starten för mig, Beata Nison, som för andra året nu fått den stora äran att vara Weibulls blomsterambassadör. 

 

 

Jag bor här i samma stad som Weibulls har sitt säte, Norrköping, och alltså odlingszon 2. Jag har en liten trädgård med fruktträd, perenna rabatter, bärbuskar och en liten oas fylld av rosor, sommarblommor och ätbara godbitar. Men jag odlar också blommor på ett stort fält vid min loppislada dit jag låter kunder komma och plocka sina egna buketter. Där direktsår vi det mesta och solrosorna gör succé. Andra blommor som levererat bra där är malva, rosenskära, blåklint, lin och ringblommor. Det gäller att hålla ogräset borta bara. Annars klarar dessa blommor både direktsådd, torka, ösregn och lite ogräs - det stod klart efter det mycket svåra odlingsåret 2023.

 

 

Nu har jag haft trädgård i snart 10 år men skulle jag ge tips till någon som står i starten så är det att känna in trädgården och vart man rör sig. Anlägga någon grusgång och planera för sittplatser i både sol och skugga. Fundera direkt över vilka fruktträd och buskar man vill ha och plantera omgående, det tar ju sådan tid för skörd. Placera köksträdgård i anslutning till just köket och fylla på med perenner som kommer år efter år och inte behöver så mycket skötsel.

 

 

Lärdomar från tidigare säsonger tycker jag är bra att ha med sig in i det nya odlingsåret. När jag själv tittar tillbaka så står det klart att jag inte ska förodla mina dahlior inne utan istället lämna plats åt sådderna. Dahliorna som kom ner direkt i jord i april gav mest utdelning och blommade tidigt dem med. Mindre jobb kan löna sig och ge tid åt annat. Lite så är det med kallsådderna – minimalt med jobb och bra skörd. Så godislådor med hål i, lite jord, utströsslade fröer och ett tunnare lager jord ovanpå kommer jag fortsätta med. Jag ställer lådorna med locket på i norrläge skyddade från vind och sol tills plantorna tittar upp och locket åker av, först då i maj börjar jag vattna och se efter dem. Vart efter planteras de sedan ut i ”oasen”.

 

 

Något jag ska lägga mer tid på i år är gödsling! Ja, inte rosenskäran då för det misstaget gjorde jag ett år och hade en djungel av ”dill” i odlingen. Den blomman är alltså bra att ha i en egen pallkrage eller bädd för att inte råka gödsla. Också en lärdom! Det är det som är det fina med trädgård, man lär sig år efter år och kan göra om och flytta om. Så i år vill jag lära mig mer om gödsling och låta barnen kissa i en hink ute för att använda till guldvatten. Glöm inte att späda med vatten så det inte blir för starkt bara. Rätt jord och kontinuitet i vattning och gödsling ger så klart de bästa förutsättningarna för att lyckas med sin trädgård.

 

Så vad ger mest utdelning och återkommer hos mig? Rosenskäran! Men också krasse, blomstermorot, jätteverbena, aster och zinnia. Alla otroliga snittblommor att göra buketter av som håller länge.

 

 

Tre nyheter ur Weibulls nya frösortiment tillsammans med Claus Dalby som jag ser fram emot att odla är det vackra prydnadsgäset Ekorrkorn, den rosa solrosen Ms Mars och den vackra förgätmigejen Mystic Pink. Men spana in resten med – otroligt sortiment i år!

 

Om jag har några trädgårdsdrömmar? Alltid ett växthus. Jag har alla delar, dvs spröjsde fönster och dubbeldörr. Någon gång ska den drömmen slå in. Men närmast i tid ligger att förvandla min ”oas”. Ja, faktiskt gräva upp allt och lägga en helt ny grund med grus och härliga gångar runt pallkragar och rundlar med rosenbågar och bord att sitta och njuta vid. Häng med via mitt Instagramkonto @beatanison för att få mer trädgårdsinspiration.