Botanister har hittat vilda förfäder som fortfarande växer i Kalahariöknen i södra Afrika. Till Europa kom den via Egypten för att idag odlas framförallt i Medelhavsområdet. Med rätt förutsättningar går det dock bra att odla vattenmelon även på våra breddgrader. 

Den är bland de somrigaste av frukter och för tankarna till sommar, strand och kanske till och med Medelhav. Med ett innehåll som består av 92 procent vatten gör den skäl för sitt namn, men är även rik på kostfiber, vitamin A och C och antioxidanterna lykopen och betakaroten.

Att odla vattenmelon

Förkultivera fröna inomhus och placera sådden varmt, cirka 20-22 grader. När de första karaktärsbladen har utvecklats är det dags för omplantering i större kruka. Placera krukorna på en ljus och sval plats, om de står för varmt kan plantorna bli långa och gängliga. Plantera ut när risken för nattfrost är över. Undvik rothalsröta genom att inte sätta plantan för djupt i jorden.

Melon trivs i ett varmt klimat och bör därför odlas i växthus eller drivbänk. 

Det krävs ganska mycket plats för att odla vattenmelon med plantor som slingrar sig på marken. Du kan spara lite plats genom att binda upp plantorna. 

Vattna och tillför näring regelbundet. Enklast är att välja ett pelleterat gödsel eller i pulverform som löses upp i vatten och vattnas ut. Vattna gärna med ljummet vatten så att du inte kyler ner plantan och dämpar tillväxten.

Beskärning

Plocka bort de första sidoskotten som kommer längst ner och toppa följande sidoskott efter tre blad. Plantorna behöver beskäras när de börjat växa för att inte för mycket av plantans energi ska gå till att skapa blad. När melonerna börjar växa behöver du gallra ner till endast en eller ett par meloner per ranka. Ju fler meloner per ranka desto mindre blir den färdiga frukten.

Pollinering

Vattenmelon behöver hjälp med pollineringen, vilket du gör genom att gnida hanblommorna mot honblommorna. Honblomman känner du igen på att den bara har en pistill i mitten av blomman och att det finns ett fruktämne under kronbladen.

Skörd

Melonen är klar för skördning när det bildas små sprickor vid stjälkens fäste och frukterna är lätta att ta loss. När du knackar på en mogen melon ska den låta ihålig. Ofta sprider sig även en doft av melon när frukterna börjar mogna.

Förvaring

Förvara den skördade melonen svalt. Kylskåpet kan dock bli lite för kallt.