Rectangle 3 Created with Sketch.

Oregano

En lättodlad sort som passar nybörjaren perfekt.

Oregano

Kallas även kungsmynta eller vildmejram. Även om vi kopplar ihop den med matlagning från länder kring Medelhavet har den länge funnits som vildväxande i Sverige.

Klassisk smaksättare till tomatsåser och på pizza.

Plantera gärna i kruka då den sprider sig lätt och kan ta över en odling likt ogräs. På friland kan du hindra dess framfart genom att sätta ner en hink utan botten i marken och plantera myntan där. Eftersom oregano sprider sig med rotskott kommer den hålla sig innanför hinkens kanter.

Trivs bäst i full sol. Vattna regelbundet men låt den torka ut emellan vattningarna.

Har vackra blommor men ska du ha den till matlagning ska du skörda stjälkarna innan plantan går i blom då den tappar mycket smak då.

För användning som krydda kan den grekiska oreganon passa bättre då den är mer smakrik. Den är även mer lämplig till odling i krukor då den inte blir så stor.

Är lätt att föröka då den sprider sig med rotskott. Gräv upp en planta, dela den och se till att få med rötter. Plantera sedan om på en ny plats.

Odla oregano

  1. Förkultivera inomhus i såjord för tidigare skörd.
  2. Plantera om i större kruka när plantorna har blivit ett par centimeter höga.
  3. Ställ ut när risken för nattfrost är över.
  4. Skörda dina kryddor efterhand de växter till sig.
  5. Skörda och spara kryddorna genom t.ex. torkning och frysning när säsongen börjar ta slut.
  6. Flytta in fina exemplar när sommaren är slut. Får plantorna tillräckligt med ljus kan du på detta sätt njuta länge av färska kryddor.

 

Prova gärna Weibulls produkter!

Rectangle 3 Created with Sketch.