Oregano

Oregano, också känt som kungsmynta eller vildmejram, är en växt som ofta associeras med matlagning från länder runt Medelhavet. Trots det har den funnits som en vild växt i Sverige under lång tid. Den används som en klassisk smaksättare för tomatsåser och pizza.

Klassisk smaksättare till tomatsåser och på pizza.

Sprider sig lätt

Om du vill plantera oregano i en kruka, bör du vara försiktig eftersom det sprider sig lätt och kan översvämma din odling likt ogräs. Ett sätt att förhindra detta på friland är att sätta en hink utan botten i marken och plantera växten där, eftersom den sprider sig med rotskott och därmed håller sig inom hinkens kanter.

Oregano - trivs bäst i solen

Oregano trivs bäst i full sol och bör vattnas regelbundet, med torkning mellan vattningarna. Växten har vackra blommor, men om den används som krydda ska stjälkarna skördas innan den går i blom eftersom den då tappar mycket smak.

Grekisk oregano

För en smakrikare användning som krydda kan den grekiska oreganon vara ett bättre alternativ och också lämpligare för odling i krukor eftersom den inte blir så stor. Har vackra blommor men ska du ha den till matlagning ska du skörda stjälkarna innan plantan går i blom då den tappar mycket smak då.

Lätt att föröka

Är lätt att föröka då den sprider sig med rotskott. Gräv upp en planta, dela den och se till att få med rötter. Plantera sedan om på en ny plats.

Odla oregano

  1. Förkultivera inomhus i såjord för tidigare skörd.
  2. Plantera om i större kruka när plantorna har blivit ett par centimeter höga.
  3. Ställ ut när risken för nattfrost är över.
  4. Skörda dina kryddor efterhand de växter till sig.
  5. Skörda och spara kryddorna genom t.ex. torkning och frysning när säsongen börjar ta slut.
  6. Flytta in fina exemplar när sommaren är slut. Får plantorna tillräckligt med ljus kan du på detta sätt njuta länge av färska kryddor.

 

 

Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020