Timjan är allsidig och väldoftande krydda som ofta används i matlagning. Den trivs bäst i torra och soliga lägen, vilket gör den perfekt till en marktäckare, kantväxt i rabatten eller i stenpartier. 

Weibulls - Odla kryddor, Timjan

Unik smak

Timjan har en unik smak som är mycket bra till potatis, rotsaker, kött och kyckling. Dessutom passar det mycket bra ihop med citron och vitlök, vilket gör det till en viktig komponent i många klassiska rätter. Timjan ingår också i den klassiska franska kryddbuketten "Bouquet garni".

Bevattning

En av de stora fördelarna med timjan är att den ofta inte behöver någon näring vid vattning. Den trivs i mager jord och vill gärna torka ut mellan vattningarna, så det är en mycket tacksam växt att odla.

Uppfriskande doft

Det finns två huvudsakliga typer av timjan - kryddtimjan och backtimjan eller gråtimjan. Kryddtimjan är mest lämplig för matlagning medan backtimjan eller gråtimjan är mer lämplig som en prydnadsväxt. Oavsett vilken typ du väljer kommer du att njuta av den friska och uppfriskande doften som timjan sprider i ditt hem eller trädgård.

Odla timjan

  1. Förkultivera inomhus i såjord för tidigare skörd.
  2. Plantera om i större kruka när plantorna har blivit ett par centimeter höga.
  3. Ställ ut när risken för nattfrost är över.
  4. Skörda dina kryddor efterhand de växter till sig.
  5. Skörda och spara kryddorna genom t.ex. torkning och frysning när säsongen börjar ta slut.
  6. Flytta in fina exemplar när sommaren är slut. Får plantorna tillräckligt med ljus kan du på detta sätt njuta länge av färska kryddor.