Rosmarin är en viktig krydda inom medelhavsköket och en växt som trivs bäst i mager jord. Dess kraftfulla smak och doft gör den till en viktig komponent i många rätter, från lamm till efterrätter.

Weibulls - Odla kryddor, Rosmarin

Torka ut jorden

En viktig aspekt vid odling av rosmarin är att se till att jorden inte är för fuktig, och att vattna regelbundet men låta jorden torka ut emellan varven. Detta hjälper till att upprätthålla en tät och buskig växt.

Skörda rosmarin

När du skördar rosmarin bör du klippa av skotten precis ovanför en förgrening, vilket kommer hjälpa växten att växa mer tät och buskig. Repa av bladen innan du lägger ner dem i maten för att få ut den fulla smaken och doften.

Rik på eteriska oljor

Rosmarin är också rik på eteriska oljor, vilket gör den till en utmärkt krydda för långkok och torkning utan att förlora smak. Om du odlar rosmarin i en kruka blir det enkelt att flytta den in under vintermånaderna till en frostfri plats.

Som en annorlunda touch i en efterrätt kan du smaksätta med socker eller honung, vilket ger en unik och uppskattad smak. Rosmarin är en mycket värdefull krydda i medelhavsköket och en enkel växt att odla i din trädgård eller i en kruka hemma.

 

Odla rosmarin

  1. Förkultivera inomhus i såjord för tidigare skörd.
  2. Plantera om i större kruka när plantorna har blivit ett par centimeter höga.
  3. Ställ ut när risken för nattfrost är över.
  4. Skörda dina kryddor efterhand de växter till sig.
  5. Skörda och spara kryddorna genom t.ex. torkning och frysning när säsongen börjar ta slut.
  6. Flytta in fina exemplar när sommaren är slut. Får plantorna tillräckligt med ljus kan du på detta sätt njuta länge av färska kryddor