Priserna på frukt och grönt skjuter i höjd och kan även komma att öka ytterligare. För många kan det leda till att just frukt och grönsaker är något du avstår ifrån att handla för att spara pengar. Tur att det går att odla ätbart på egen hand.

Det finns många fördelar med att odla din egen frukt och grönsaker. Till att börja med är ett effektivt sätt att spara pengar och minska dina utgifter, särskilt under en lågkonjunktur med hög inflation. Dessutom är det kul att odla för hela familjen. Att odla är kul både för vuxna men även för barnen – helt enkelt något för alla! Det behöver inte vara svårt eller tidskrävande att komma igång med odling.

Mest populära grönsakerna

På 40 år har konsumtionen av grönsaker ökat med det dubbla. Under 2020 visade en undersökning gjord av Jordbruksverket att under ett år åt vi i genomsnitt 82 kg per person och år. Grönsaker har också fortsatt att öka i popularitet sedan dess men något som har hänt är att priserna har rusat. Tomat, morötter och gurka är alla grönsaker som tillhör de mest populära grönsakerna hos svenskarna. Det är också tomat som tillhör de frukterna som har ökat mest under de senaste tolv månaderna.

Fullkontroll på matproduktionen

Att odla din egen mat är också ett sätt att ta kontroll över din egen matproduktion. Du vet vad du odlar och hur det har odlats, vilket ger dig trygghet i vad du äter. Att odla din egen mat är också ett sätt att minska din klimatpåverkan genom att minska transporter och användningen av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.

Hälsosam mat

Genom att odla din egen mat kan du spara pengar på livsmedelsinköp och samtidigt dra nytta av fördelarna med att äta hälsosam mat. Att odla din egen mat är ett utmärkt sätt att spara pengar i en tid av lågkonjunktur och hög inflation. Det är också ett sätt att minska din klimatpåverkan och ta kontroll över din egen matproduktion. Det är win-win för miljön och för din hälsa. Lägg till att även plånboken blir glad – där har du alla argument till att sätta igång med din egen odling.

Föreställ dig känslan av att skörda dina egna grönsaker – oslagbart!

Kom igång med att odla ätbart med vårt stora utbud! 

Populäraste grönsakerna i Sverige

  1. Tomat
  2. Morötter
  3. Gurka
  4. Lök
  5. Sallad
  6. Paprika
  7. Kål
  8. Blomkål
  9. Broccoli
  10. Rotfrukter som exempelvis rödbetor och kålrötter