Inför vintern

Vilka rosor som behöver kupas beror på deras vinterhärdighet, vilket varierar bland annat beroende på vilken grupp och sort du har planterat, men som även påverkas av var i landet du bor.

Kupa rosorna

Du bör inte kupa rosorna för tidigt då fuktig jord är en bra grogrund för svampsjukdomar. Vänta tills löven har fallit av och jordens ytlager har frusit till. I stora delar av landet kan du göra detta i oktober, men i södra delar kan det dröja längre innan det är dags, särskilt om hösten är mild.

Använd jorden i rabatten för att bygga upp en kulle runt de nedre delarna av rosen, ju högre jordkupa desto bättre skydd. Var försiktig med redskapen så att du inte skadar barken. Använd inte torv då den blir blöt, kall och gör mer skada än nytta, dessutom tinar den långsamt på våren så att det tar lång tid för rosorna att vakna till liv.

Extra skydd

Ge ett extra skydd genom att använda fallna löv i trädgården som ett värmande täcke i rabatten. Eklöv och boklöv är att föredra då de bryts ned långsamt och gör att täckningen hålls luftig. Även granris är populärt att använda, det håller löven på plats och gör att snön inte tynger ner täckningen under granriset. Även snö bildar ett skyddande täcke mot vinterns kyla, men håll efter snön så att den inte knäcker grenarna.

Stammade rosor

På stammade rosor sitter förädlingsstället högt upp ovan mark och gör dem extra känsliga mot vinterkylan.

Bind försiktigt ihop kronan och fäst skuggväv eller juteväv under förädlingsstället. Häll på torr, lätt jord som blandats upp med finklippt ris eller leca-kulor så att förädlingsstället täcks. Knyt ihop väven till en luftig påse runt kronan.

Klätterrosor

Täck hela klätterrosen luftigt med skuggväv eller juteväv på plats mot väggen eller bind ihop den försiktig och lägg den ner på marken och täck med jord, ris och väv.

Skydd mot vårsolen

Både under vintern och våren behöver rosorna skydd mot solen. Solen värmer rosornas gröna ytterhölje och gör att vattnet dunstar bort och eftersom växterna inte kan få upp vatten med rötterna riskerar de då att torka ut. Lägg på ett skydd i form av till exempel säckväv eller juteväv.

När risken för hård frost är över kan du ta bort granriset och kratta ut den kupade jorden i rabatten. Passa även på att mylla ner kogödsel runt rosorna.

Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020