Skydda mot vilt

Att skapa en rådjurssäker rabatt kan kräva lite extra omsorg och planering, men der finns många sätt att skapa en vacker och säker trädgård som både människor och djur kan njuta av. 

Rådjurssäker rabatt

Ett första steg är att välja växter som rådjur vanligtvis inte gillar att äta. Som tidigare nämnts är Allium, narcisser och gula tulpaner exempel på sådana växter. Andra alternativ kan vara penséer, stjärnmagnolia, lavendel och flera olika sorter av salvia.

Undvik gnagskador

Under vintern är det svårt för rådjur, kaniner, sorkar och möss att hitta mat och de äter då av barken på träden. Gnagskydd på trädstammar är lättast att sätta upp redan på hösten, men det är aldrig försent. När snön faller kan du även trampa till snön runt stammen på träd som skydd mot smågnagare.

Avskräckningsmedel

Ett annat alternativ är att använda doftande avskräckningsmedel som sprays eller granar. Produkter som innehåller blodmjöl kan också hjälpa till att avskräcka rådjur från att besöka trädgården. Det finns också vissa naturliga avskräckningsmedel som pepparmyntsolja eller cayennepeppar som kan sprutas på växterna.

Att skapa en rådjurssäker rabatt handlar inte bara om att välja rätt växter och använda avskräckande medel. Det kan också vara en god idé att undvika övergödning och använda naturliga gödningsmedel istället för kemiska. Övergödning kan locka till sig rådjur och andra djur som söker efter enkel tillgång till mat.

Med rätt planering och omsorg kan du skapa en vacker trädgård som är fri från skador orsakade av rådjur och andra djur. En rådjurssäker rabatt kan också bidra till att bevara den lokala djurpopulationen och främja biologisk mångfald.

 

Författare: Pixie Kamfjord Karlsson
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020