Om du vill ha vackra och friska rosor i din trädgård är det viktigt att ge dem rätt näring. Gödsling är en viktig del av skötseln och kan göra skillnaden mellan en medelmåttig och en fantastisk blomning. Men när ska man gödsla sina rosor och hur ska man göra det? Om du har rosor som bara blommar en gång under säsongen är det bäst att gödsla på våren när tillväxten kommer igång. Först då behöver rosen extra näring för att kunna producera blommor. Nyplanterade rosor bör också få extra näring när de väl har börjat växa ordentligt.

Remonterande rosor

Om du har remonterande rosor, alltså rosor som blommar flera gånger under samma säsong, behöver de gödslas både på våren och en gång mitt under sommaren. Detta för att de ska kunna hålla upp energin som krävs för att producera fler blommor. Det är dock viktigt att inte gödsla för sent på säsongen. Rosor behöver tid att förveda sig innan vintern kommer, annars kan det leda till att plantan skadas av kylan. Så se till att gödsla i god tid innan hösten kommer.

Vattna rikligt 

När du gödslar dina rosor är det bäst att strö ut gödseln runt plantan och jämna ut jorden så att näringen fördelas jämnt. Sedan är det viktigt att vattna rikligt för att hjälpa näringen att nå rötterna. Om du vill ha en snabbare effekt kan du också lösa upp gödseln i vatten och sedan vattna ut det runt plantan. En annan viktig sak att tänka på när du gödslar dina rosor är att inte överdosera gödslet. För mycket gödsel kan leda till att plantan får för mycket kväve, vilket kan göra den mer mottaglig för sjukdomar och skadedjur. Följ alltid instruktionerna på förpackningen när du gödslar dina rosor.

Gödsla på våren

Det är viktigt att ge dina rosor rätt näring för att de ska kunna blomma vackert och vara friska. Gödsla på våren om du har rosor som blommar en gång under säsongen och både på våren och mitt under sommaren om du har remonterande rosor. Se till att inte gödsla för sent på säsongen och följ instruktionerna på förpackningen för att undvika överdosering.