Sallat är lättodlat, gott och antalet sorter gör det enkelt att hitta en egen favorit. Vill du ha variation finns det mixer där flera sorter kan skördas från en och samma påse.

Weibulls - odla sallat

Sallat vs sallad

Sallat är benämningen på själva växten. När vi sedan blandar den med andra ingredienser skapas maträtten sallad.

Plocksallat är tacksam då den går att skörda under en lång period allteftersom bladen växer. De flesta sorter är dessutom godast när bladen är späda, så kallade baby leaf.

Sallat gror redan vid -5 grader, så den är mycket lämplig för direktsådd i trädgården. Så i omgångar med några veckors mellanrum, då kan du skörda färska sallatsblad hela sommaren, sallat blir lätt blir besk om den får stå för länge.

Sallat trivs bäst på mullrik och väldränerad jord. Vattna ofta så att varken sådd eller plantor torkar vilket också gör att sallaten lätt blir besk.

I kruka

Odla gärna i kruka eller balkonglåda. Lägg ett tjockt lager blomjord eller planteringsjord i botten med såjord ovanpå. Så fröerna tätt och täck med ett tunt lager såjord. Gallra vid behov när de växer upp.

Om du lägger ett lager leca-kulor i botten av krukan så får du en bra dränering. Ska krukan stå under bar himmel bör du välja en med dräneringshål så att överflödigt vatten kan rinna bort.