Rectangle 3 Created with Sketch.

Vitlök

En gammal medicinalväxt som är god, nyttig och enkel att odla.

Vitlök

Vitlök härstammar från Centralasien och har använts i cirka 5000 år, först som en medicinalväxt och efterhand som en viktig ingreidens i matlagning.

Köp utsädeslök för bästa resultat. Många vitlökar som säljs i grönsaksdisken i matbutikerna är preparerade för att inte gro.

Vitlök är en gammal huskur mot förkylningar men sägs även motverka inflammation i blodkärl och förbättra kolesterolvärdet. Den innehåller mycket antioxidanter och har en antisetisk effekt som tar kål på bakterier och virus. Att äta rå vitlök sägs även ge ett bra skydd mot fästingar.

Plantering

Plantera vitlök i näringsrik och väldränerad jord på en solig plats. Tryck ner varje klyfta, med rotändan ner, cirka 5 centimeter ner i jorden med ett mellanrum på 10-15 centimeter. Varje klyfta ger en ny lök.

Vitlök kan du plantera både på våren och på hösten. På våren kan du plantera vitlök så fort tjälen gått ur backen, men lökarna hinner inte bli lika stora som vid plantering på hösten

På hösten planterar du så sent som möjligt, så att vitlöken precis hinner rota sig innan vinterkylan kommer.

Skörd

Du kan skörda så fort det har bildats lökar i början av sommaren. Då har den färska vitlöken inte hunnit bilda några klyftor och har en mild smak. I början av sommaren kan du även använda blasten som då är grön och god i till exempel sallad.

Vill du lagra vitlöken är det bättre att skörda i slutet av sommaren. Dra upp dem försiktigt när blasten har böjt sig och börjat vissna. Klipp bort blasten och låt dem torka, förvara dem luftigt.

Vill du fläta ihop blasten på vitlökarna så får du en traditionell och snygg inredningsdetalj ska du istället hänga dem på en mörk och torr plats för att torka.

Odla inomhus

Vill du odla inomhus kommer vitlöken inte utveckla några lökar, men du kan odla den goda och milt vitlökssmakande blasten hela vintern. Stick ner klyftorna cirka två centimeter i en kruka med jord. Placera den i ett fönster med mycket sol och vattna regelbundet. Klipp blasten efterhand som den kommer upp tills vitlöken inte har kraft kvar att producera mer blast.

Hjälp mot ohyra

Plantera med fördel vitlök utspritt över hela grönsakslandet då den håller en del skadeinsekter och sorkar borta. Dock inte för nära bönor eller ärtor då vitlöken hämmar deras utveckling.

Rectangle 3 Created with Sketch.