Rectangle 3 Created with Sketch.

Vinterförvara dahlior

Dahlior är mycket köldkänsliga och klarar inte att övervintra i jorden i vårt svenska klimat.

Vinterförvara dahlior

Om du gräver upp dem och förvarar dem frostfritt över vintern får du njuta av dina dahlior från år till år.

Weibulls blomsterlök - Dahlia

Om de fortfarande blommar när frosten kommer kan du ta in dem och sätta i vas, dahlior är mycket fina som snittblommor.

Ta hand om knölarna

Innan den första frosten kommer, eller om blad och blommor börjar hänga är det dags att ta in dina dahlia-knölar för vinterförvaring. Klipp ner stjälkarna till cirka 5 centimeter, om de lämnas kvar kan de bidra till att knölen ruttnar

Gräv upp knölarna, med en grep är det lätt gjort. Skaka försiktigt bort det mesta av jorden och låt dem torka ett par dagar på ett sval men frostfri plats. När de torkar blir skalet tjockare och hjälper till att skydda knölen mot uttorkning under vinterförvaringen.

Skär sedan bort gamla knölar och tunna rötter då båda kan orsaka uttorkning eller att knölen ruttnar. Lägg dem i en luftig låda med lite torv eller spån i botten som förhindrar uttorkning men också tar bort överflödig fukt. Har du många olika kan det vara en god idé att märka dem. Lådan ska stå mörkt, torrt och svalt tills våren kommer och det är dags att börja förgro knölarna.

Dahlior från frö

Även frösådda dahlior bildar under sommaren en knöl. Ta upp dem för vinterförvaring så kommer knölen bli större och större varje år.

Dahlior i krukor

Dahlior som är planterade i kruka behöver du inte gräva upp. Lyft in hela krukan och ställ den på en mörk, torr och sval plats. Plantera om i ny jord när våren kommer och det är dags för knölarna att börja gro igen.

Rectangle 3 Created with Sketch.