Rectangle 3 Created with Sketch.

Odla på liten yta

Det kan vara en uteplats eller balkong, men det går lika bra att odla, även om ytan är liten.

Odla på liten yta

Att odla kan du göra oavsett hur stor, eller liten yta du har. Precis som i en större trädgård handlar det om att välja rätt växter för dina förutsättningar.

Weibulls - Odla kryddor, Gräslök

Använd alla ytor

Med spaljéer kan du plantera upp på väggarna och maximera användningen av ytan.

Blanda kryddor och blommor i balkonglådan så får du både en nyttig och blomstrande plantering.

Mindre sorter

Många sorter finns i mindre varianter, som busktomat eller lågväxande bön- och ärtplantor. Eftersom de inte tar så mycket plats passar de bättre för odling i kruka eller i en mindre rabatt.

Weibulls - Odla kryddor, Busktomat

Växtens rotsystem

Om du väljer sorter med stort rotsystem måste du välja större kärl. Exempelvis tomat och potatis kräver minst en 10-liters hink för att kunna utvecklas bra.

Kryddor, rädisor, jordgubbar är exempel som klarar sig med bara 10-15 cm odlingsdjup.

Bevattning

I krukor torkar jorden ut fortare än i ett trädgårdsland och du måste därför vattna regelbundet.

Men du måste även vara noga med att inte överbevattna. Säkrast är att välja en kruka med dräneringshål så att överflödigt vatten kan rinna bort. Det är särskilt viktigt om krukan kommer stå under bar himmel.

Weibulls - Odla kryddor, Morot i hink

Näring

Efter några veckor börjar näringen i jorden ta slut och du behvöer tillsätta flytande näring vid bevattning.

Maxa odlingen

Genom att så sorter som inte tar mycket plats och som kan skördas i omgångar får du ut mesta möjliga från din lilla yta.

Utnyttja även tiden på bästa sätt genom att börjar med snabbgroende sorter som sallat, rädisor, spenat och ruccola, följt av din huvudodling och en tredje sådd med till exempel asiatiska bladväxter och andra sorter som ska sås ganska sent på säsongen. Om hösten är mild kan du hinna med en fjärde sådd av snabbgroende sorter innan vinterkylan kommer. Har du sått frosttåliga sorter som blomkål, broccoli, grönkål eller palsternacka kan du låta dem stå kvar ute när vintern kommer. Tomma ytor kan du utnyttja till sen sådd av till exempel machesallat och palsternacka för en tidigare sådd nästa år.

Rectangle 3 Created with Sketch.