Att odla på balkong är ett utmärkt sätt att maximera ytan och odla dina egna grönsaker, kryddor och blommor. Balkongodling ger dig möjligheten att använda alla ytor, även väggarna, för att få ut mesta möjliga av din lilla yta. Busktomater, sallad, rädisor och kryddor passar alldeles utmärkt att odla på balkongen. Här är en guide med tips och tricks för att odla på balkongen.

Tips för att lyckas odla på balkongen

 1. Välj rätt kruka.
  Ju mer jord rötterna har att leva i, desto större möjlighet har växten att försörja sig med både vatten och näring. En kruka med hål i botten och fat under gör det möjligt för växten att ha en vattenreserv, utan att rötterna riskerar att kvävas.
 2. Ge växterna näring.
  Odlar du i vanlig blom- eller plantjord ska du komplettera med näring efter 3-4 veckor. Planterar du i jord med långtidsverkande gödsel som ger ifrån sig växtnäring under hela säsongen behöver du inte tänka på extra gödsling.
 3. Vattna lagom.
  Det allra viktigaste när du odlar i kruka är vattningen. Stick ner ett finger i jorden och känn efter. Torr jord är varm och fastnar inte på fingret, fuktig jord är svalare och fastnar gärna.
 4. Skapa skyddade zoner.
  Undvik höga växter om din terrass eller balkong är utsatt för hårda vindar. Placera de allra känsligaste plantorna så att de får lä av andra växter, av en husvägg eller av balkongräcket.

Använd alla ytor med spaljéer

Med spaljéer kan du plantera upp på väggarna och maximera användningen av ytan. Detta är ett utmärkt sätt att få ut mesta möjliga av din balkong, särskilt om du har begränsat med golvutrymme. Du kan plantera klättrande grönsaker, såsom gurka och tomater, och använda spaljéerna för att hålla dem upprätt. Du kan även använda spaljéer för att skapa en vacker grönskande vägg med klättrande växter.

Blanda kryddor och blommor i balkonglådan

Genom att blanda kryddor och blommor i balkonglådan får du både en nyttig och blomstrande plantering. Du kan använda mindre kärl för att odla kryddor, såsom basilika och persilja, tillsammans med blommor, såsom petunior och verbena. Detta ger dig en härlig kombination av färger och dofter samtidigt som det ger dig tillgång till färska kryddor.

Mindre sorter

Många sorter finns i mindre varianter, såsom busktomat eller lågväxande bön- och ärtplantor. Eftersom de inte tar så mycket plats passar de bättre för odling i kruka eller i en mindre rabatt. Om du väljer sorter med stort rotsystem måste du välja större kärl. Tomater fungerar alldeles utmärkt att odla på balkong även kryddor, rädisor, jordgubbar är exempel som klarar sig med bara 10-15 cm odlingsdjup. Vilket passar perfekt på balkongen.

Maxa odlingen

Genom att så sorter som inte tar särskilt mycket plats, som exempelvis sallad, rädisor och kryddor, kan du maximera odlingen på balkongen. Det är också en bra idé att plantera grödor som har kortare växtsäsonger, eftersom balkonger ofta får mindre sol än trädgårdar. Genom att så nya frön varje vecka kan du också få en kontinuerlig skörd under hela säsongen.

Bevattning

I krukor torkar jorden ut fortare än i ett trädgårdsland och du måste därför vattna regelbundet. Men du måste även vara noga med att inte överbevattna. Säkrast är att välja en kruka med dräneringshål så att överflödigt vatten kan rinna bort. Det är särskilt viktigt om krukan kommer stå under bar himmel.

Näring

Efter några veckor börjar näringen i jorden ta slut och du behöver tillsätta flytande näring vid bevattning. Du kan också använda organisk gödsel som kompost och gödsel från djur, vilket ger dig en mer hållbar och miljövänlig lösning.

Skydda mot skadedjur

På balkongen är det lättare att hålla koll på skadedjur och sjukdomar eftersom odlingen är mer koncentrerad. Genom att inspektera dina växter regelbundet och ta bort eventuella angripna blad eller växtdelar, kan du minimera risken för spridning. Du kan också använda naturliga bekämpningsmedel, såsom såpvatten, för att skydda dina växter.

Balkongen – utmärkt plats för odling

Att odla på balkong är ett utmärkt sätt att få ut mesta möjliga av en liten yta. Genom att använda spaljéer, blanda kryddor och blommor, välja mindre sorter och maximera odlingen kan du få en härlig balkongträdgård med både grönsaker och blommor. Det är också viktigt att vattna och gödsla regelbundet samt skydda mot skadedjur och sjukdomar. Med dessa tips och tricks kan du enkelt odla på balkong och njuta av färska grönsaker och vackra blommor under hela säsongen.