Rectangle 3 Created with Sketch.

Odla för ett rikare bi- och insektsliv

En trädgårds samspel med naturen fungerar allra bäst när variationen är god, det vill säga när den finns till för många. När du lär dig mer om samspelet som pågår mellan växter, fåglar, fladdermöss, fjärilar, bin och humlor får trädgården en ny mening!

Odla för ett rikare bi- och insektsliv

Att hjälpa bin genom att plantera en rik flora i trädgården är något alla kan göra. Det gynnar inte bara bina, utan alla djur som hör hemma i trädgårdsmiljön. Bin behöver näring under hela säsongen från vår till höst. Med lite planering kan du ge den biologiska mångfalden en skjuts genom att välja växter som har lång blomningstid och som blommar tidigt respektive sent.

En VÅR för bina

Tidigt på våren hittar bina pollen till sina larver från krokus, scilla, pärlhyacint, hassel, sälg och tussilago. Därefter är maskros en viktig nektar- och pollenblomma, så låt gärna maskrosorna blomma innan du klipper gräset! Du kan till exempel göra en särskild biruta genom att spara undan en bit av gräsmattan som får växa som den vill. Då kommer också vitklöver, som ger god binäring, att frodas. I maj blommar lönnen som ger ett bra tillskott av nektar, liksom kastanj och hägg. Planterar du fruktträd som äpplen, plommon och körsbär kommer bina att hälsa på i maj och juni.

Låt SOMMAREN surra

När lindarnas blommor doftar brukar man höra hur det surrar av tusentals insekter. Rena godisbutiken! Har du jordgubbar i trädgården hjälper du också bina och får samtidigt mer frukt tillbaka. Skaffa även björnbär, krusbär och hallon som blommar under sommaren, då får bina mycket att göra. Blommor du kan plantera som sommargodis i rabatten är blåeld, borstistel, fetknopp, blåklint och förgätmigej. Bland kryddväxter är gurkört både vacker och näringsrik för bina, den växer från juni till september, hjärtstilla, kungsmynta, timjan, lavendel och salvia likaså. Den gräslök som inte går åt till midsommarsillen blommar i slutet av juni och uppskattas också mycket av bina. Blommande grönsaker som bin inte tackar nej till är grönkål, pumpa och purjolök. Låt gärna även rädisor gå i blom. Tistlar, mjölkört och kirskål betraktar många som ogräs, men bina är av en annan åsikt!

Blåklint Timjan

Blåklint Timjan

Binas önskelista för HÖSTEN

Att skapa en trädgård eller rabatt som fortsätter att blomma när sommaren är slut är mest en fråga om god planering. Bina börjar att förbereda sig för vintern och kommer att fortsätta att leta näring ända tills att det blir för kallt att flyga. Favoriten vitklöver kan blomma från juni till september. Bland kryddväxterna kan citronmeliss ger nektar under flera månader. Kärleksört, malva och stockros har lång blomningstid, i bästa fall ända till oktober. Spireabuskar och buddleja, som också kallas fjärilsblomma, blommar sent liksom ljungblommor som slår ut med början i augusti. Höstaster och höstrubeckia hänger med ända in i oktober. Luktreseda och jätteverbena blommar länge, men förutsätter förodling om de dras upp från frö.

Citronmeliss Stockros

Citronmeliss Stockros

Rectangle 3 Created with Sketch.