September

Havekalender

Sympati är den livsluft, som människonaturen kräver för att utveckla sina finaste hjärtblad, sina vackraste och ömtåligaste blommor.

-
Anna Hamilton Geete

Morgon och kväll påminner kylan om att växtsäsongen går mot sitt slut. Stegvis övergår grönskan i höstens färger och trädgården förbereder sig för vila.

Vitaminfrossa

Skörda frukt och använd din uppfinnigsrikedom för att ta hand om den. Har du mycket frukt kan du kanske sprida skördeglädjen vidare till vänner, bekanta, förskolor och äldreboenden. Vi mår alla bra av naturens prima vitaminer!

Weibulls - Höstgödsla

Höstgödsla trädgården

Höstgödsla för att stärka gräsmattan och växterna i trädgården inför vintern. Välj ett gödselmedel som inte innehåller mycket kväve då det stimulerar tillväxten och trädgården ska nu gå i vila.

Läs mer
Weibulls - Dahlia

Frostkänslig dahlia

Dahlior är mycket känsliga för frost och vissnar lätt ner efter första frostknäppen. Då är det dags att gräva upp knölarna för vinterförvaring på en mörk och sval plats.

Läs mer

Plantera nya växter

Nu är jorden och luften varm och fuktig, vilket är perfekt när du ska plantera nytt. Växterna hinner dessutom rota sig innan vintern kommer.

Weibulls - Mata fåglarna

Mata småfåglarna

Nu kommer kylan och det är dags att börja mata småfåglarna. Börjar tidigt för att öka dina chanser att få små trädgårdsbesök hela vintern.

Läs mer
Weibulls - Så ny gräsmatta

Ladda med lök

Säsongen för vårblommande lökar pågår tills tjälen kommer. En nysatt lök startar genast sin rotningsprocess. Lucker, mullrik jord är det som får den att komma igång på bästa sätt. Ett lökjärn underlättar planteringen - järnet tar upp en propp med jord och lämnar ett lagom stort hål för löken. Med lökjärnets öppningsmekanism släpper du sedan tillbaka jorden ner i hålet - lätt som en plätt!

Weibulls - Krokus i kruka

Blomsterlök i kruka

När dina rabatter har fått sin beskärda del av vårblommande lökar kan du släppa loss kreativiteten på lådor och urnor. Blomsterlök i kurka förvarar du frostfritt över vintern och tar fram och driver till tidig blomning när vårsolen börjar skina.

Läs mer
Weibulls - Så ny gräsmatta

Rådjur - nej tack!

Det finns många som vill njuta av dina blommor på vårkanten. Rådjuren tar mer än gärna en sväng förbi dina blommande rabatter. Ett säkert kort för att störa deras matglädje är att sätta de sorter som börjar med Narcissus, Frittillaria, Camassia eller Allium. Vill du ha en större mångfald får du ta till andra knep för att hejda vilddjurens framfart.

Läs mer

Ta tillvara sommarblommande lökar

Nu är tid att gräva upp sommarblommande lökar som du vill se blomma på nytt nästa år. Ta upp knölar och lökar före första nattfrosten och låt dem torka. Förvara de torkade lökarna mörkt, torrt och svalt, cirka 7 grader är lagom.

Stoppa frostfjärilen

Efter den första nattfrosten aktiveras frostfjärilarna, en insektsart som har vinglösa honor. Vid befruktningen håller de till i våra gräsmattor, men äggen vill de däremot lägga i våra äppelträd eller andra ädla lövträd. För att komma dit måste honorna promenera uppför stammarna. Se till att ha satt en limring runt trädstammen innan första nattfrosten kommer, för att få stopp på frostfjärilens oönskade framfart.

Beskärning JAS

Juli, augusti och september är en perfekt tid för beskärning av träd och buskar. En del växter behöver ganska tuff behandling och andra ska bara beskäras lite grand så att ljus och luft kommer in i trädkronan. Ta reda på bästa sättet att beskära växterna i din trädgård.

Samla egna frön

Samla in frön från den egna trädgården till nästa års sådd. Förvara dem väl uppmärkta så att du kommer ihåg vilka sorter du har. Låt dem torka på en rumstempererad, torr och mörk plats.

Ny kompost

Starta en ny kompost med kvistar och stjälkar i botten. Varva löv, material du rensar bort från rabatten och säsongens sista gräsklipp.