Fågelliv

När vinterkylan kommer och snön ligger som ett lock över naturens eget skafferi blir det allt svårare för fåglarna att hitta mat.

I det sparsmakade vinterlandskapet blir din fågelmat en källa till glädje för både dig, din familj och fåglarna. Både att sköta fågelmaten och att smygtitta på fåglarna blir lätt en aktivitet som engagerar hela familjen. Man hittar sin favorit bland besökarna och spänningen stiger när en ny individ gör entré.

Året runt

Bästa sättet att locka fåglarna till din trädgård är att börja tidigt på säsongen, då kommer de ihåg var det finns mat och återkommer, men det är även viktigt att fortsätta mata dem under tidig vår och försommar när häckningsperioden startat. Det är under den här tiden vi har som mest fågel i våra trädgårdar och de behöver föda till sina ungar.

Under sommaren är fåglarna en bra hjälp i kampen mot ohyra. Har du problem med bladlöss är talgoxar och blåmesar bra att locka till din trädgård.

Fåglarnas trädgård

För att locka så många arter som möjligt bör du ha ett brett materbjudande. Kombinera fågelmat som solrosfrön, hampfrö och jordnötter med att hänga upp en bit frukt, vilket uppskattas till exempel av koltrast, björktrast och sidensvans, medan talg och fett tilltalar den större hackspetten.

Med hjälp av fågelbord, holkar och matare blir det enkelt att fylla på och sköta matningen och få ett aktivt fågelliv i trädgården. Automater skyddar även maten mot större fåglar som skator och kajor som gärna äter upp talgbollar och annat som hänger fritt.

Tänk på att placera dem på ett sätt som passar både dig och fåglarna. Du vill säkert ha dem nära huset så att du ser fåglarna men även så att påfyllningen inte blir ett jobbigt moment under dagar med sämre väder. Fåglarna trivs dock bäst i ett undanskymt hörn med närhet till täta buskar och träd där de kan söka skydd. Har du gott om utrymme så är kanske flera matplatser den bästa lösningen.

Vill du locka fåglarna riktigt nära kan du hänga upp maten precis vid fönstret. Det är alltid några som vågar sig fram.

Solrosfrön till fåglarna

Ett utmärkt sätt att ta vara på solrosor som blommat över är att ta hand om fröerna från blomman som kan bli mat till fåglarna. Här finns många möjligheter för att ge dina fåglar extra mat. Antingen kan du själv pilla loss fröna från solrosen och servera eller så låter du fåglarna själva pilla loss fröerna från solrosen. Även här kan du hjälpa fåglarna genom att klippa av blomman och lägga någonstans där fåglarna kan ära på fröerna. På så sätt blir det win-win genom att du håller rent och fint i trädgården samtidigt som fåglarna blir mätta och belåtna med fina solrosfröer.

Titta på Talgoxens bukband så kan du se hur många honor och hanar som besöker ditt fågelbord. Hanen har ett brett bukband och jämfört med honans smala, uppbrutna band.

Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020