Rectangle 3 Created with Sketch.

Rådjurssäkra din trädgård

Vi är många som uppskattar rådjur i sin naturliga miljö, men när de gör revir i våra trädgårdar blir de snarare en plåga.

Rådjurssäkra din trädgård

Tulpaner, rosor och buskar kan snart vara ett minne blott när ett hungrigt rådjur varit på besök. Rådjuren kan till och med gräva upp blomsterlök i sin outtröttliga jakt på föda.

Det är inte tillåtet att skjuta rådjur hur som helst, utan den som vill freda sin trädgård får testa sig fram med mer beskedliga motmedel. Prova gärna en kombination av flera om just din trädgård är särskilt utsatt.

Så här kan du rådjurssäkra din trädgård:

  1. Ställ ut burkar med en blandning av blodmjöl, vatten och ammoniak (eller urin). Ställ ut på strategiska ställen, utan lock, eller prova att sätta utpinnar som du doppat i den otrevliga sörjan. Lukten påminner om kadaver och får rådjuret att tro att ett rovdjur ligger på lur. Det här är ett erkänt effektivt motmedel som slår an på rådjurets grundläggande instinkt att fly.
  2. Bygg skyddande burar av hönsnät runt det du vill skydda. Lämpligt för t ex meloner, squash och liknande, som ändå ligger och växer till sig utan att göra anspråk på att vara vackra.
  3. Bygg en enkel färist genom att lägga ut nät runt din rabatt. Enkelt och bra, syns nästan inte alls Fungerar eftersom hovdjur vill ha fast mark under fötterna.
  4. Ta med ditt avklippta hår från frisören. Fyll klippet i påsar av nylonstrumpor. Häng på pinnar i rabatten. Skrämmer rådjuret eftersom håret lämnar en omisskännlig doft av människa. Finns dock risk för tillvänjning över tid.
  5. Plantera växter som rådjuren inte tycker om lika mycket som de andra. Dahlior och narcisser brukar få vara ifred, precis som allium och fritillaria men även vårstjärna.
  6.  

Prova gärna Weibulls produkter!

Senast uppdaterad: Februari 27, 2020
 
Rectangle 3 Created with Sketch.