Oktober

Trädgårdskalender

Lyckan kommer inifrån och lättast spirar den i en jordmån av enkel godhet och samvetsfrid.

- Osignerat från "Det Bästa"

Det glöder i natur och trädgård; gyllengula lönnlöv, mörkvioletta vildvinsblad och orangefärgade nypon. Än ett tag pågår skördefesten, men tempot i trädgården blir stegvis lugnare. 

Weibulls - Pelargon

Vinterförvara känsliga växter

När de första frostnätterna kommer är det dags att ta in känsliga växter, till exempel medelhavsväxter och pelargoner. Placera dem svalt, ljust och frostfritt.

Weibulls - Äppelträd

Ta hand om fallfrukten

Plocka upp fallfrukten för att undvika svampsjukdomar som skorv och fruktmögel.

Weibulls - Förbered växthuset

Avslut i växthuset

Innan nattfrosten kommer är det dags att städa ur växthuset, kasta vissna växter och förbereda jorden inför nästa säsong.

Läs mer
Weibulls - Amaryllis

Julamaryllis

Vill du ha en egen amaryllis till jul? Du behöver inte plantera i jord, lite vatten väcker löken till liv. Placera den sedan i en kruka med till exempel sten, sand eller mossa som dekoration.  

Läs mer
Weibulls - Så ny gräsmatta

Plantera våren

Från slutet av augusti tills tjälen kommer kan du plantera blomsterlök. Plantera tulpaner, liljor, narcisser, snödroppar och krokus för blomstrande rabatter i vår.

Läs mer
Weibulls - Sätt vitlök

Sätt vitlök

Plantera vitlök på hösten för en härlig skörd nästa sommar. Vitlöken ska precis hinna rota sig innan vinterkylan kommer.

Läs mer
Weibulls - Jordförbättring

Höstgrävning

Höstgräv din köksträdgård efter avslutad skörd och innan frosten kommer. Detta är särskilt bra om du har en lerig, kompakt jord där det är svårt för syre och vatten att tränga ner.

Läs mer
Weibulls - Klipp rätt

Förbered gräsmattan

När säsongen går mot sitt slut ska du höja klipphöjden på gräsklipparen. Det gör att gräset håller sig finare och grönare längre och lättare står emot vinterskador när snön kommer.

Läs mer