Plantera våren

När ska man plantera vårlök

Blomsterlök kan du plantera från september fram till tjälen kommer ned i marken. Plantera helst tidigt på hösten då lökarna är i bästa skick och får gott om tid att rota sig innan vintern kommer. Om du inte ska plantera direkt är det bra att öppna lökpåsen för att minimera risken för fukt och mögel i förpackningen och förvara dem på en mörk och sval plats. Sent planterade lökar kan möjligen komma upp lite senare på våren.

Jord för blomsterlök

Blomsterlök trivs bäst i väldränerad jord då de kan ruttna om jorden är ständigt blöt. Blanda gärna ner lite benmjöl i jorden, det ger lökarna de bästa förutsättningarna att klara vinterkylan och gör dem mindre känsliga för svampangrepp och andra sjukdomar. Vill du ge dem en extra näringskick ska du även gödsla med lite blodmjöl på våren innan blomningen börjar.

Så här planterar du blomsterlök

Gör en grop i jorden och plantera blomsterlöken med den spetsiga delen uppåt på dubbla djupet i förhållande till lökens höjd. Sätt lökarna i grupper om 5-10 stycken för att skapa färgklickar i trädgården och få en fylligare rabatt. Förläng säsongen och blomningsperioden genom att plantera lökarna på olika djup. Vattna i samband med planteringen för att stimulera rotbildningen. Skulle våren vara torr kan du även behöva vattna då.

Så skyddar du din plantering under höst och vinter

Under hösten kan du använda höstlöven på marken för att täcka din plantering och ge extra skydd. På vintern lägger sig snön som ett skyddande täcke.

Efter blomningen ska många lökväxter vissna ner i sin egen takt. Det kan se lite trist ut i rabatten, men om du planterat i en lökkorg kan du enkelt gräva ner lökarna på en mer undanskymd plats i trädgården.

Vill du inte flytta blomsterlökarna efter blomning kan du istället kombinera lökväxter med perenner i rabatten som då döljer de vissnande bladen.

Odlingstips!

Använd gärna planteringsjord blandad med benmjöl. Det ger löken bra förutsättning att klara vinterkylan och minskar känsligheten för svampangrepp och andra sjukdomar.

Författare: Emelie Wallersjö
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020