Rosen - blommornas drottning

Rosen har i årtusenden varit en symbol för kärlek och skönhet och har odlats i Kina och främre Asien i mer än 4000 år. Rosenkulturen spreds sedan till Europa via greker och romare, där Frankrike fick en stor roll i förädlingsarbetet med rosor. Idag finns det cirka 20 000 rosor registrerade och namngivna, och varje år skapas mer än hundra nya rosor genom förädlingsarbete.

Okulerade rosor - en vanlig sort

De flesta moderna rossorter som säljs i handeln är okulerade, vilket betyder att de är inympade på en vildros. Vildrosor kan antingen vara busk- eller klätterrosor, medan alla rabattrosor är förädlade. Okulerade rosor har fått växa ihop med en härdig grundstam, som står för själva livskraften, medan knoppen på bladvecket, ögat, som okulerats på stammen bestämmer sorten.

Fördelarna med okulerade rosor

Fördelen med okulerade rosor är att de har provodlats i större utsträckning, vilket betyder att vi vet hur de klarar sig i vårt klimat. De kommer också oftast igång snabbare än rotäkta rosor. Detta gör dem till ett populärt val bland trädgårdsentusiaster.

Rotäkta rosor - en annan sort

Rotäkta rosor växer på sin egen rot och skott som kommer från roten är av samma sort som busken. Detta skiljer sig från okulerade rosor, där skotten som kommer från vildrosen är av annan sort än själva busken. Även om vissa trädgårdsentusiaster föredrar rotäkta rosor för dess autenticitet, är fördelen med okulerade rosor ändå att de är mer lämpade för vårt klimat och har genomgått en större mängd provodling.

Rosen - en mångsidig blomma

Rosen är en mycket mångsidig blomma som kan användas i många sammanhang. De kan till exempel användas som snittblommor, i buketter och som dekoration på bröllop, begravningar eller andra högtider. De kan också planteras i trädgården och användas som häckar, klätterväxter eller rabattblommor. Rosor finns i många olika färger och storlekar, vilket gör dem till ett populärt val för många trädgårdsentusiaster.

Att sköta om rosor

För att rosor ska trivas och blomma är det viktigt att de får tillräckligt med sol och vatten. De behöver också regelbunden gödsling och beskärning för att behålla sin form och stimulera till nya blommor. Genom att sköta om dina rosor på rätt sätt kan du njuta av deras skönhet och prakt under många år framöver.

För att få bästa möjliga resultat med dina rosor är det också viktigt att välja rätt sort för din trädgård. Det finns många olika varianter att välja mellan, med olika färger, dofter och egenskaper. Några av de mest populära sorterna är Floribunda, Hybrid Tea, Polyantha och Grandiflora.
Weibulls - Rosor
Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020