Förutom att ge ett varmt välkomnande i trädgården så passar de även perfekt att ta in som snitt. Dessutom blir de som extra fina matstationer för alla småfåglar. Torkad solros är nämligen en stor favorit hos våra små bevingade vänner. Spara frökakorna och häng upp i trädgården med snören och vips, så har du en enkel matstation. 

 

Man kan kanske tro att solrosen har fått sitt namn för att den är så lik en sol men den heter som den gör för att den vänder sig mot solen. Det är därför vi kan se stora fält där alla blommor tittar åt ett och samma håll.

 

Odla solrosor

Att odla solrosor är både roligt och enkelt. De växer snabbt och kan bli riktigt stora på bara en säsong. Bara de får djup, näringsrik och väldränerad jord och regelbunden bevattning växer de sig snart höga och starka. Allra bäst trivs de såklart i soliga lägen. 

 

Köp solrosfrö

 

Direktså

Du kan välja att direktså solrosor när jorden blivit varm i maj/juni. Mylla då ner fröerna på ca en centimeters djup och vattna. Men för att få tidigare blomning kan du med fördel välja att förså dem, någon månad innan utplantering.

 

Förså

Fyll en kruka till hälften med planteringsjord och toppa med såjord, tryck ner fröet ca en centimeter ner i jorden. Vattna och placera krukan varmt. Efter att de första bladen börjat sticka upp, ställ krukan ljust och svalare. Plantera ut när risken för nattfrost är över, kom ihåg att avhärda plantorna innan. 

Avhärda

Att avhärda betyder att du vänjer dina frösådda plantor vid ett liv utomhus. Annars finns risken att de fryser ihjäl av de kalla temperaturerna under natten eller bränns ihjäl av solens starka strålar. Du avhärdar dina plantor genom att helt enkelt bära ut dina krukor till en varm och vindskyddad plats en stund under dagen och bär sedan in dem igen. Öka tiden ute lite varje dag under ungefär en vecka, sen är de redo att planteras ut. 

 

Skötsel

Vattna regelbundet och ge gödsel då och då. De riktigt höga sorterna kan också behöva stöd av en pinne eller spaljé. Genom att plocka bort överblommade blommor gynnar det plantan att sätta fler knoppar och du får njuta av blomningen under en längre tid. 

 

Skörda

Solrosor passar utmärkt som snittblomma och står riktigt länge i vas. Av de stora sorterna kan en ensam blomma var fin i en vas. Till buketter kan de mer småblommiga sorterna passa bra. Du kan även låta solrosorna bli din egenodlade fågelmat. Det enklaste sättet är att helt enkelt låta fröställningar stå kvar i rabatten. Eller när frökakorna blivit vita och hårda kan du knipsa av dem och låta dem torka på en torr och varm plats för att sen hänga ut dem till fåglarna på vintern. 

Övriga tips

Är du sugen på att själv prova att äta solrosor så är solrosknopparna är riktig delikatess bland primörerna. Koka dem i 5-10 minuter och ät med salt, smör och citron. Ett annat sätt, om än pilligt, är att skala fröerna och rosta dem till hösten. 

Du kan även använda solrosen som jordförbättring, då låter du blomman och stjälken torka och myllar sen ner det i jorden. 

 

Köp solrosfrö

 

Solrosen – kanske vår mest mångsida och vackraste blomma!