Sommaraster – rikt blommande och trivs lika bra i kruka som i rabatten eller varför inte ha den som färgklick i köksträdgården!

Vad är skillnaden på sommaraster, trädgårdsaster och höstaster?

Kärt barn har många namn kan man tro men riktigt så är det inte här. Sommaraster och trädgårdsaster är samma sak, trädgårdsaster hette de förut men idag säger vi sommaraster. Höstaster är en annan sort som är en perenn växt. Den är lite mer småblommig men blommar fint även den på hösten.

Sorter

Det finns en mängd olika sorter av aster, både enkla och fyllda och i flera olika färgnyanser som lila, rosa, vitt, gult och rött. De finns även i olika höjder, från väldigt låga som passar bra till kanter och inramningar till sorter som kan bli upp mot 80 cm höga. Det som är bra är att alla sorter trivs både i kruka och rabatt.

Att odla sommaraster från frö

För att sommaraster ska hinna utvecklas under vår relativt korta sommar så behöver den förodlas.

Såhär gör du:

  • Så inomhus i såjord i mars-april. Så mycket grunt.
  • Fröerna har lång utvecklingstid och gror efter ca 10-18 dagar.
  • När plantan har fått sina karaktärsblad är det dags för omskolning
  • Plantera ut på växtplatsen när risken för nattfrost är över. De trivs i sol och halvskugga.

Skötsel

Sommaraster är en väldigt frisk växt och har oftast inte några problem, kan dock drabbas av mjöldagg när det är riktigt varmt och torrt så se till att vattna och ge näring regelbundet så kommer den ge dig blommor långt in på hösten. Se också till att hela tiden plocka bort vissna blommor, då kommer nya knoppar att bildas och du får mer och mer blommor.

Skörda

Aster passar utmärkt som snittblomma, står länge i vas och fyller ut buketter på ett underbart sätt. De har stadiga och bra stjälkar men se till att plocka av bladen från dem, annars blir det klibbigt och lite av en bakteriehärd i vattnet.

Gör evighetsblommor

Du kan också göra evighetsblommor av aster eller eterneller som det också kallas när du kan torka en blomma utan att de tappar färg eller form. För att göra det hänger du dina aster upp och ned ett par veckor tills de torkat. Sen är det bara till att para ihop med andra eterneller och skapa din alldeles egna evighetsbukett.

 

Lycka till!

Köp Aster-fröer här.