November

Trädgårdskalender


En trädgård är en vän du kan hälsa på när som helst.

– Sidney Eddison

Lugnet lägger sig över trädgåden, men än finns det saker att pyssla med så njut av dagsljuset så mycket du kan nu när dagarna blir kortare och mörkare.

Weibulls - Pelargon

Vinterförvara känsliga växter

När de första frostnätterna kommer är det dags att ta in känsliga växter, till exempel medelhavsväxter och pelargoner. Placera dem svalt, ljust och frostfritt.

Weibulls - kompost

Sista vändan i komposten

Gräv gärna om komposten en sista gång innan den fryser till. Men var försiktig, det är en populär plats för vintersovande igelkottar.

Weibulls - Gnagskydd

Skydd mot oönskade gäster

Har du problem med harar och rådjur? Sätt då gnagskydd på träden innan snön kommer som skydd mot harar och gnagare. Mot rådjur finns även olika avskräckande medel att strö ut i trädgården.

Weibulls - Förbered växthuset

Avslut i växthuset

Innan nattfrosten kommer är det dags att städa ur växthuset, kasta vissna växter och förbereda jorden inför nästa säsong.

Läs mer
Weibulls - Rosor

Kupa rosorna

Rosor får ett bra skydd mot frost och vinterkyla om du kupar upp jord runt om stammen. Som ett extra skydd kan du täcka både  rosor och andra ömtåliga växter med ett lager löv och granris.

Läs mer
Weibulls - Sätt vitlök

Sätt vitlök

Plantera vitlök på hösten för en härlig skörd nästa sommar. Vitlöken ska precis hinna rota sig innan vinterkylan kommer.

Läs mer
Weibulls - Barrväxter

Vattna vintergrönt

Om hösten har varit torr bör du vattna dina vintergröna växter. De behåller vattnet i bladen fram till våren och håller sig vackra under vintern. Även rhododendron vill ha välfyllda rötter när kylan kommer. Täck jorden med löv så stannar fuktigheten kvar i jorden.

Weibulls - Räfsa löv

Naturens egna jordförbättringsmedel

Kratta in löven i rabatten som ett skydd mot vinterkylan som kryper allt närmare. När våren kommer har de förmultnat till porös mylla som du krattar ut i rabatten och tillför jorden ny näring.

Weibulls - Grävspade höst

Ta hand om hårdvaran

Redskap som rostar, krukor som spricker... Ta in fågelbad, regnmätare, lerkrukor, vattenslangen, redskapen och annat som inte tål frost och rengör dem så är du redo när nästa säsong kommer.

Läs mer
Weibulls - Amaryllis

Julamaryllis

Vill du ha en egen amaryllis till jul? Du behöver inte plantera i jord, lite vatten väcker löken till liv. Placera den sedan i en kruka med till exempel sten, sand eller mossa som dekoration.  

Läs mer