Har du en trädgård med prydnadssaker som fågelbad, regnmätare eller lerkrukor? Dessa saker kan vara vackra att titta på under sommaren, men de tål inte alltid vinterkylan. För att skydda dina prydnadssaker mot frost och andra kalla väderförhållanden bör du rengöra och ta in dem där de är skyddade. Här är några tips för att hjälpa dig att ta hand om dina trädgårdsprylar inför vintern.

Förvara dina prydnadssaker inomhus

Innan vintern kommer, se till att rengöra och förvara dina prydnadssaker inomhus där de är skyddade mot kylan. Lerkrukor, träskulpturer och andra prydnadssaker kan spricka eller skadas när de utsätts för frost. Det är därför viktigt att ta in dem och förvara dem på en lämplig plats, som en källare eller förråd.

Töm tunnor med regnvatten och vattenslangen

Se till att tömma tunnor med regnvatten och vattenslangen, och förvara dem inomhus för att undvika att de fryser. Om vattenslangen fryser kan den skadas och bli obrukbar. Genom att förvara den inomhus kan du också förlänga dess livslängd och undvika onödiga utgifter.

Rengör och ta hand om dina redskap

Dina redskap är viktiga verktyg för att hålla din trädgård i toppskick. Om de lämnas kvar i trädgården under vintern kan de rosta och bli skadade. Se därför till att ta in och rengöra dina redskap innan vintern kommer. Riktigt smutsiga redskap kan du låta blötläggas i såpavatten över natten så blir det lättare att få bort all smuts. Använd en liten borste för att tvätta betten och alla rörliga delar och låt dem ligga på torkning.

Slipa och olja dina redskap

Om betten behöver vässas är det viktigt att du slipar i samma vinkel som bettet för att det inte får en rund form som gör att det skär sämre. Det kan underlätta om du markerar den delen av bettet som ska vässas med en tuschpenna och sedan filar bort färgen. Sist tar du bort den ås som bildas på motsatt sida om bettet med några 

lätta drag med filen. När du har slipat bettet kan du olja de rörliga delarna med en lätt olja för att skydda dem mot rost och andra skador.

Att ta hand om dina trädgårdsprylar inför vintern kan ta lite tid och ansträngning, men det är väl värt det för att skydda dina värdefulla trädgårdsprylar och förlänga deras livslängd. Genom att ta några enkla steg kan du se till att dina prydnadssaker och redskap är i toppskick när våren kommer, och du kan återigen njuta av din vackra trädgård.