Olle Berg om Super Gramino

Jag har använt Super Gramino sedan 1971 och min gräsmatta har i 45 år ansetts som en av Sveriges vackraste gräsmattor av experter.

Weibulls Super Gramino - långtidsverkande gödsel

Det unika är att den varit lika fin år efter år, trots att den vissa vårar har fått en del smällar av isbränna, svamp- och mögelsjukdomar. Gräsmattan har dock alltid repat sig rekordfort för att i maj- juni återgått till att vara grön som en golfgreen.

Super Gramino är ett långtidsverkande specialgödsel för gräsmattor. Jag anser det vara ett klokt val, även miljömässigt. Med Super Gramino räcker det att gödsla 2-3 gånger per säsong, jämfört med 4-5 gånger med ett vanligt fullgödsel. Gräset tar upp det kväve som det gör av med och i det blir i stort sett inget överskott som sprids vidare i naturen.

Ytterligare ett problem jag har identifierat med vanliga gödsel är att de har en kortvarig turboeffekt som åstadkommer en våldsam bladtillväxt där rottillväxten inte hänger med. Resultatet blir ett ömtåligt och tovigt gräs.

Olle Berg är svensk gräsmatteexpert och ägare till en av Sveriges mest fulländade gräsmattor. Trots många år på nacken lyser Olles 800 kvadratmeter stora gräsmatta grönare än grönast, från maj till sen höst.

En gemensam nämnare för Olles många framgångsrecept är Super Gramino - ett långtidsverkande specialgödsel från Weibulls.

En långsam utsöndring av kväve ger en snyggare och tätare matta som blir mer lättskött och kräver färre klippningar. Min egen gräsmatta har tack vare sin täthet varit så gott som helt ogräsfri de senaste 40 åren.

Super Gramino består av mikrokorn som är lätta att sprida, i synnerhet med hjälp av Handy Green. Det kan med fördel spridas när gräset är torrt och risken för brännskador är minimala. Det är ovanstående egenskaper som i mitt tycke gör Super Gramino unikt på marknaden.

Ta del av Olle Bergs gräsmatteprogram här

Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020