Oktober

Havekalender

Lyckan kommer inifrån och lättast spirar den i en jordmån av enkel godhet och samvetsfrid.

- Osignerat från "Det Bästa"

Det glöder i natur och trädgård; gyllengula lönnlöv, mörkvioletta vildvinsblad och orangefärgade nypon. Än ett tag pågår skördefesten, men tempot i trädgården blir stegvis lugnare. 

Bråda tider i grönsakslandet

Det är hög tid att ta in skörden från grönsakslandet om du inte hunnit göra det ännu. Lök ska förvaras varmt och torrt. Bind gärna ihop lökblasten till en fläta som du kan hänga på väggen i köket. För andra grönsaker som rotfrukter; potatis, morötter, rödbetor, etc. är det mest idealiska en jordkällare som är sval, mörk och fuktig.

Weibulls - Så ny gräsmatta

Höstlök - det är inte försent...

Än är det inte för sent att sätta lökar. Njut av hösten i trädgården och dröm, planera våren och plantera höstlök så länge det går att gräva i jorden (innan tjälen kommer). Sätt gärna lökarna nära medelhöga eller högvuxna perenner som pioner, funkior och nävor vars bladverk sedan växer upp och täcker den gulnande lökblasten. 

Weibulls - Jordförbättring

Höstgrävning

Höstgräv din köksträdgård efter avslutad skörd och innan frosten kommer. Detta är särskilt bra om du har en lerig, kompakt jord där det är svårt för syre och vatten att tränga ner.

Läs mer
Weibulls - Sätt vitlök

Sätt vitlök

Plantera vitlök på hösten för en härlig skörd nästa sommar. Vitlöken ska precis hinna rota sig innan vinterkylan kommer.

Läs mer

Vinterbona rabatten

Låt dina perenner vissna ner i lugn och ro. Fröställningarna blir dekorativa element i vinterträdgården. Det gamla riset på perennerna skyddar växten under vintern och fångar upp snö som blir ett vackert vintertäcke. Riset skyddar även mot vårsolens första strålar som kan locka perennerna att börja växa för tidigt.

Missat att beskära?

Nu förbereder sig växterna sig inför vintern. Om du inte hunnit med att beskära är det bäst därför att vänta. Bladen som gulnar och faller av är ett tecken på att växten tar lövens nyttoämnen tillvara och lagrar den inne i splintveden. På så sätt är växterna väl rustade för att klara en lång och kall vinter.

Weibulls - Klipp rätt

Förbered gräsmattan

När säsongen går mot sitt slut ska du höja klipphöjden på gräsklipparen. Det gör att gräset håller sig finare och grönare längre och lättare står emot vinterskador när snön kommer.

Läs mer
Weibulls - Amaryllis

Julamaryllis

Vill du ha en egen amaryllis till jul? Du behöver inte plantera i jord, lite vatten väcker löken till liv. Placera den sedan i en kruka med till exempel sten, sand eller mossa som dekoration.  

Läs mer
Weibulls - Pelargon

Vinterförvara känsliga växter

När de första frostnätterna kommer är det dags att ta in känsliga växter, till exempel medelhavsväxter och pelargoner. Placera dem svalt, ljust och frostfritt.

Weibulls - Äppelträd

Ta hand om fallfrukten

Plocka upp fallfrukten för att undvika svampsjukdomar som skorv och fruktmögel.