November

Havekalender


En trädgård är en vän du kan hälsa på när som helst.

– Sidney Eddison

Lugnet lägger sig över trädgåden, men än finns det saker att pyssla med så njut av dagsljuset så mycket du kan nu när dagarna blir kortare och mörkare.

Vinterbostad för kalla fåglar

Weibulls - Gnagskydd

Skydd mot oönskade gäster

Har du problem med harar och rådjur? Sätt då gnagskydd på träden innan snön kommer som skydd mot harar och gnagare. Mot rådjur finns även olika avskräckande medel att strö ut i trädgården.

Weibulls - Så ny gräsmatta

Växter i kruka

Har du planterat i kruka är risken att rötterna kommer frysa och dö under vintern. Har du planterat växter som är härdiga kan du gräva ner dem i en rabatt. Vill du ta in dem bör du förvara dem i ett utrymme där temperaturen inte stiger över fem grader, då plantorna kan börja växa igen om det blir för varmt. Om krukorna kommer stå kvar ute bör du svepa in dem i till exempel skuggväv eller fiberduk som skydd mot frost och placera dem i ett skyddat läge, exempelvis mot husväggen.

Weibulls - Barrväxter

Vattna vintergrönt

Om hösten har varit torr bör du vattna dina vintergröna växter. De behåller vattnet i bladen fram till våren och håller sig vackra under vintern. Även rhododendron vill ha välfyllda rötter när kylan kommer. Täck jorden med löv så stannar fuktigheten kvar i jorden.

Weibulls - kompost

Sista vändan i komposten

Gräv gärna om komposten en sista gång innan den fryser till. Men var försiktig, det är en populär plats för vintersovande igelkottar.

Weibulls - Räfsa löv

Naturens egna jordförbättringsmedel

Kratta in löven i rabatten som ett skydd mot vinterkylan som kryper allt närmare. När våren kommer har de förmultnat till porös mylla som du krattar ut i rabatten och tillför jorden ny näring.

Weibulls - Rosor

Kupa rosorna

Rosor får ett bra skydd mot frost och vinterkyla om du kupar upp jord runt om stammen. Som ett extra skydd kan du täcka både  rosor och andra ömtåliga växter med ett lager löv och granris.

Läs mer
Weibulls - Grävspade höst

Ta hand om hårdvaran

Redskap som rostar, krukor som spricker... Ta in fågelbad, regnmätare, lerkrukor, vattenslangen, redskapen och annat som inte tål frost och rengör dem så är du redo när nästa säsong kommer.

Läs mer