Maj

Havekalender

Lyckan växer i vår egen täppa och kan inte plockas i främmande trädgårdar.

- Douglas Jerrold

Ljuva maj! Det är bråda dagar i trädgården, det växer så det knakar och sommaren väntar runt hörnet.

Låt ogräset göra nytta

En ogräsrensning tidigt på våren minskar spridningen av framförallt fröogräs. Fortsätt att rensa regelbundet så tröttar du ut även rotogräs. Om det inte finns något grönt ovan mark så återgår inte näringen till rötterna och ogräset får svårt att överleva till nästa säsong.

Weibulls - Så ny gräsmatta

Torrt och soligt

I maj växer det verkligen så att det knakar. Överallt överväldigar växternas växtkraft. På bara några veckor har allting bäddats in i en mjuk grönska och de första syrenerna blommar och sprider väldoft. Men se upp för torrperioder denna månad och då särskilt med sådder och nyplanteringar som inte har samma resurser som redan etablerade växter.

Weibulls - Täck odlingarna med fiberduk och bärnät

Avhärda dina plantor

Avhärda dina frösådder genom att sätta ut dem i skuggan i några timmar varje dag. När jordtemperaturen är över 15 grader kan du plantera ut dem och täcka med fiberduk som skydd mot insekter, stark sol och kalla nätter.

Läs mer
Weibulls - Plantera gladioler

Plantera knölar och lökar

Dags att sätta knölar och lökar i jorden för dig som vill ha sensommarblommor. Plantera i mull- och näringsrik jord och komplettera gärna med benmjöl för en bra start.

Föryngra perenner

Perenner som lavendel, salvia, isop, perovskia med flera klipps med fördel ner så att de första små skotten blir synliga. Det gör att de till sommaren blir täta och fina små buskar. Ta också tillfället att klippa bort alla torra och vissna vinterståndare.

Direktså sommarens blommor

Det finns en mängd lättodlade, blomvilliga och tacksamma sommarblomster som du enkelt direktsår i rabatten. Kika gärna efter bortglömda ytor som du kan förgylla! Ringblomma och krasse är sorter som även sätter piff på sommarsalladen.

Weibulls - Beskära rosor

Beskära rosor

När björkarna får musöron är det dags att klippa ner dina rosor.

Läs mer
Weibulls - Odla bönor

Nyttiga bönor

När jordtemperaturen är minst 10 grader är det dags att så bönor. Bönor är lättodlade och tacksamma då de lämnar efter sig en näringsrik jord.

Läs mer