Toppdressa gräsmatta

Toppdressa gräsmatta - gör så här

Vad är toppdress?

Toppdress, eller gräsmattedress består ofta av sand i olika kornstorlekar men kan också vara en blandning av sand, torv, kompostjord eller annat organiskt material. Blandningen är tung, vilket gör att den enkelt letar sig ned mellan grässtråna. Tyngden i gräsmattedressen gör också att den inte försvinner vid bevattning eller hårdare vind.

Varför toppdressa gräsmatta?

Att sprida gräsmattedress är som att efterlikna det naturliga kretsloppet som vi ibland stör när vi är snabba med att kratta undan fallna löv på hösten. Löv från buskar, träd och övriga växter som naturligt bryts ned av maskar, svampar och andra mikroorganismer ger viktig näring till jorden som behövs för att stötta gräsets tillväxt när nästa vår och sommar står för dörren.

När du klipper gräsmattan med uppsamlare försvinner mycket organiskt material som annars skulle göra mattan gott. Prova att variera din klippning och lämna det nyttiga klippavfallet.

När vi dressar vår gräsmatta ger vi inte lika mycket näring som om vi skulle sprida gödsel över den, men vi hjälper jorden att återställa sitt innehåll av humus. Humus är en mörkfärgad, nästan svart, organisk substans i framför allt jord och torv och vi vill ha en humusrik jord dels för att den är bättre på att hålla kvar fukt men också för att viktiga bakterier, maskar och svampar tycker om att leva i den och omvandlar näringen i den till en näring som skapar de bästa förutsättningarna för växter att leva i.

Vi dressar våra gräsmattor för att:

 • Förbättra dränering i markytan, vilket skapar förutsättningar för bättre bevattning.
 • Bättra på markytans syreinnehåll och skapa en luftigare jord som hjälper gräset att växa och ger en tätare växtlighet.
 • Öka tillväxten av nya skott.
 • Skapa en matta med bättre torktålighet och minska risken för uttorkningsskador.
 • Minska risken för att ogräs ska trivas.
 • Få en jämnare yta i mattan och snabbt förbättra klippresultatet.
 • Bli kvitt mossa i gräsmattan.

Resultatet blir en tjockare, vackrare, grönare gräsmatta!

När ska man toppdressa gräsmattan?

När du använder toppdress för att förbättra en sliten gräsmatta eller skydda utsatta delar av gräsmattan räcker det att sprida gräsmattedress vart tredje till fjärde år. Aktiviteten utförs bäst på våren eller hösten.

Jämna ut svackor med toppdress

Toppdress är även bra för att jämna ut ytan och ge gräsfröna en bra såbädd. Har du djupa svackor behöver du fylla upp i omgångar. Låt gräset växa upp en bit innan du lägger på nästa lager. Detta kan du ibland behöva göra flera gånger per år i flera års tid för bästa resultat.

Bättringssådd med Weibulls gräsmattedress

Du kan också använda toppdress för stödsådd av nytt gräs. Luckra upp ytan och kratta bort gammalt gräs. Lägg på ett tunt lager, cirka 1-2 centimeter toppdress och så nytt gräs ovanpå det.

Skyddsdressning

Slitna och utsatta ytor kan du toppdressa flera gånger per säsong då det gynnar tillväxten av nya skott och motverkar uttorkning. Skyddsdressning är mycket lämpligt att utföra efter luftning av gräsmattan i form av vertikalskärning. Använd Weibulls gräsmattedress.

Ska man gödsla efter toppdressing?

Om din gräsmatta är mager eller du upplever den sliten i partier, eller du drabbats av ogräs kan det vara på sin plats att tillföra extra näring utöver toppdressingen och gödsla i samband med dress. Välj ett gödsel som samspelar med toppdressen.

 

Toppdressen från Weibulls innehåller både sand och mull. Den mjukar upp hårda gräsmattor och hjälper sandiga jordar att hålla fukten.

 

Så här toppdressar du gräsmattan:

 1. Klipp gräset och räfsa noga bort allt löst gräsklipp. Dressen gör allra bäst nytta om den ligger nere på jordytan.
 2. Lägg ut små högar av toppdressen över hela gräsmattan, 1-2 liter per kvadratmeter är lagom.
 3. Fördela dressen med hjälp av en kratta eller kvast, se till att den sjunker ner mellan grässtråna.
 4. Stödså eventuellt efter behov.
 5. Upprepa om det är stora ojämnheter i gräsmattan, men låt gräset växa till sig lite inför nästa dressning.
 6. Gödsla gräsmattan om den är väldigt mager eller i slitna partier.

 

 

Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020