Stödså din gräsmatta

Gräsmattan är en viktig del av trädgården och en frodig, grön och tät gräsmatta ger en härlig känsla till utomhusmiljön. I den här artikeln går vi igenom hur du stödsår din gräsmatta för att få den i bästa möjliga skick.

Varför stödså en gräsmatta?

En tuff vinter eller en sommar med mycket lek och utmanande väder sliter på gräsmattan. Genom att stödså får du en gräsmatta som blir tätare, frodigare och står emot ogräs bättre. Stödsådd är en utmärkt metod för att förbättra kvaliteten på en gräsmatta och görs för att förhindra att ogräs och mossa etablerar sig. För att uppnå bästa resultat är det en god idé att stödså varje år.

När är det bäst att stödså gräsmattan?

Stödsådd kan utföras både på våren och hösten. På våren är det en god idé att vänta tills det har torkat upp lite men fortfarande är fuktigt i marken. När hösten, och en fuktigare väderlek, närmar sig är det också en utmärkt tid att bättra på din gräsmatta.

Hur stödsår man en gräsmatta?

Steg 1: Förbered gräsmattan

Samla upp rötter, kvistar, stenar och ogräs från din gräsmatta. Klipp sedan gräset och räfsa bort gräsklippet.

Steg 2: Använd gräsmattedress

Om du har små gropar i gräsmattan kan det vara bra att toppdressa. Det betyder att du krattar ut ett tunt lager dressjord som tillför näring och fyller igen groparna. Dressjorden består av sand och mull, vilket gynnar gräsets tillväxt. Fördela ut dressen i små högar på ytan du tänkt att stödså, kratta sedan ut jorden med en lövräfsa så att jorden kommer ner mellan grässtråna.

Steg 3: Så gräsfrö

Häll över fröerna i en hink och blanda runt ordentligt. Fördela gräsfrö jämt över ytan, antingen för hand eller med en spridare för en jämnare fördelning av fröerna. Strö ut gräsfrö i två olika riktningar för bästa resultat.

Steg 4: Täck fröna

Mulla försiktigt ner gräsfröna med en kratta eller lövräfsa. Platta sedan till sådden så att gräsfröna får kontakt med jorden, antingen med krattan eller genom att trampa försiktigt på fröna.

Steg 5: Vattna sådden

Vattna lite men ofta tills gräset kommit upp. Det är viktigt att sådden inte torkar ut. Under de första veckorna efter sådden kan vattningen behövas fler gånger dagligen för att hålla marken fuktig beroende på väderlek. Efter ett par veckor kan vattningen minskas till en gång per dag eller varannan dag, beroende på väderförhållandena.

Steg 6: Underhåll och gödning

När gräset börjar växa upp bör det gödslas med en lämplig gödning för att stärka rötterna och främja tillväxten. Efter några månader, när gräsmattan har blivit tät och stark, kan man börja klippa gräset för att hålla det välskött. För dig som vill ha en fin, frisk och tät gräsmatta kan det vara en god idé att stödså varje år. Då luckrar du upp jorden, toppdressar och strör ut nya gräsfrön över hela din gräsmatta.

Tips för ett bättre resultat

  • Tänk på att om du endast stödsår de slitna eller kala fläckarna kan gräsmattan se ojämn ut. Gräset som du sått ser sannolikt inte exakt likadant ut som det gräs som växer runt omkring.
  • Genom att välja en reparationsblandning får du en blandning grässorter som gror riktigt snabbt. Det kan vara en fördel om du vill ha snabbare resultat. Men kan se fläckigt ut om det växer snabbare än gräset runtom.
  • Täck gärna ytan med fiberduk efter sådd. Då gror fröet snabbare samtidigt som ytan skyddas mot kraftiga regn och brännande sol.

Sammanfattning

Stödsådd är en viktig del av att underhålla en frisk och tät gräsmatta. Genom att följa dessa steg och tips kan du förbättra kvaliteten på din gräsmatta och skapa en trivsam utomhusmiljö.
 
Lycka till med din gräsmatta!
Författare: Christian Månsson
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020