Weibulls Tomat, hög

Weibulls Tomat, hög

Weibulls Lök, ramslök Allium ursinum

Flerårig ört som växer vild i skuggig skogs- och ängsmark. Både blad och blommor kan ätas. Smaken påminner om vitlök. Förkutivera tidigt inomhus eller så på växtplatsen under sept-nov. Behöver en frostknäpp för att gro.

 

39,90 kr
Tillgänglighet: I lager
SKU
7545

Flerårig ört som växer vild i skuggig skogs och ängsmark. Föredrar näringsrik och fuktighetshållande, lucker jord i skuggan. Plantera gärna under buskar eller låga träd i trädgården.

Under maj - juni blommar Ramslöken med vita, sjärnformade blommor. Både blad och blommor kan ätas. Efter blomningen bildas lökar i toppen av blomstängeln, de kan betas i salt för att sedan läggas in  som ramslökskapris. Smaken på bladen påminner om vitlök och används som exklusiv smaksättare i det skandinaviska köket.

Att få Ramslökens frön att gro är en utmaning. Förkultivera tidigt inomhus eller så på växtplatsen under sept-nov. Skiftningar i temperatur kan behövas för att få igång groningen. Kyla varvat med mildare temperaturer kan ge fröna den kick som behövs.  

Förkultivera i planteringsjord och täck sådden med ett tunt lager perlit, eller grus. Täck med tunn plast med lufthål. Om groning ej skett inom en månad placeras sådden i kyla under ca en månad, utomhus eller i kylskåp.

Ramslök är både dekorativt och gott samt håller sork och mullvad borta från trädgården. Sprider tydlig väldoft av lök när den växer i stora bestånd.

Vid varm matlagning tillsättes Ramslöken på slutet av tillagningen för bibehållen smak och färg. Passar utmärkt i kalla anrättningar!

Mer information
Artikel nr 7545
Växtsätt Marktäckande
Höjd 15 cm
Växtavstånd 15 cm
Planteringsdjup 0,5 cm
Namn Allium ursinum
Periodskörd April-Juni
Räcker till

Ca. 20 planter.