Rectangle 3 Created with Sketch.

Vårkrans

En krans till trappan.

Vårkrans

Av alla olika idéer som dök upp i mitt huvud blev det snart tydligt att det var en arbete som jag tyckte skulle bli lite roligare att utföra än de andra. En stor krans att ha på trappan!

Weibulls - FloristUlrik, vårkrans
Weibulls - FloristUlrik, vårkrans
Weibulls - FloristUlrik, vårkrans

Konstruktionen

Jag ville utgå ifrån en konstruktion av björkris. Tänka på när man plockar material till den här typen av arbete är att det går åt mer än vad man tror.

Jag började göra själva kransstommen av grenarna. Först flätade jag ihop grenarna två och två eller tre och tre för att skapa stabilitet. När det var klart surrade jag fast grenarna med varandra och formade en stor cirkel.

Men något saknades, ett annat material som skulle kontrastera mot björken. Jag gick ut och kollade vad som fanns och hittade slånbär. De var perfekta med sina luftiga kvistformationer och blev väldigt fint i kransen.

Blomval

Att välja blommor är inget problem på våren, då finns det ett överflöd av material att arbeta med. För mig är vår lökväxter, så det fick bli huvudingridiensen i kransen.

För att den inte skulle kännas påskig så jag valde att göra den i rosa och vita toner med inslag av brunt. Blomvalet föll på vita pärlhyacinter på lök, vita tulpaner på lök, rosa dubbla tulpaner, rosa-cerise dubbla tulpaner och penséer i olika toner från vitt till vinrött.Till detta hade jag också blomsterlökar.

Tillverkning

Se till att allt material har dragit ordentligt med vatten, sen kan du sätta igång. Placera ut blomsterlökarna i tre olika stora grupper för att skapa några lugna partier i kransen. Att grupperna är olika stora gör det mer intressant för ögat att titta på.

Jag placerade tulpanerna utan lök på ett sätt så de alla gick åt samma håll, det skapar harmoni och gör att det inte blir så rörigt. Även tulpanerna grupperade jag då det gör att man lättare ser allt material som finns i kransen.

Föste sedan pärlhyacinterna på lök i några grupper, lät de leka omkring grupperna med blomsterlökar, där framhävdes de på ett fint sätt mot den bruna bakgrunden. Tulpanerna på lök fäste jag där jag tyckte att själva lökarna också skulle synas då det är en jättefin detalj. Till sist fäste jag penséeblommorna i små grupper för att skapa ett blickfång, alltså något ögat drar sig till när man tittar på kransen, därifrån kan sen ögat leta sig vidare runt kransen.

Men, det var fortfarande något som saknades. Kaprifol! Underbara slingriga kvistar som skapade ett liv och en härlig känsla i arbetet. Det var det som gjorde kransen komplett!

Vill du se mer av FloristUlrik?

Besök hans blogg

Till den stora festen

Kransen tycker jag passar perfekt till en större tillställning vid entrén där gästerna kommer in. Den känns lyxig och vacker. Passar perfekt till ett bröllop och då kan man följa upp kransen på trappan med bordsarrangemang i festlokalen. Gör då en krans av grenar i mindre format, ca 40cm, och lägg kransen i ett stort fat och i stället för att blommorna följer med kransens form, placera de så att det ser ut som att de växer upp genom kransen, blir superfint! Men använd då blommor med lökarna kvar och skölj bort jorden.

Till dörren

Samma konstruktion som till bordet kan också användas till att göra en dörrkrans. Om blommorna har kvar sin lök är de väldigt hållbara ute. Till exempel en grenkrans full av minipåskliljor, eller pärlhyacinter. Snacka om vårkänsla varje gång man kommer hem. Det går också att variera formen såklart. Varför inte ett vårklot! Superläckert med volym. Men varför bara en vårkrans. Använd trädgårdens och naturens resurser och skapa en fantastisk midsommarkrans som pryder husets entré på midsommarfesten. Snacka om fint välkomnande. Ge dig ut i naturens skafferi och inspireras! Floristulrik Ulrik Nordestgaard floristulrik.se Kranskonstruktion, här ser man tydligt hur jag placerat lökarna i tre grupper och låter tulpanerna slingra sig bland kvistarna.

Vänliga hälsningar

Weibulls - FloristUlrik

FloristUlrik

Senast uppdaterad: Februari 27, 2020
 
Rectangle 3 Created with Sketch.