Välj rätt odlingskärl

Det viktigaste när du väljer kärl för din sådd är att det har hål i botten, både för god dränering och för bevattning underifrån.

Vilket kärl som passar bäst till din sådd beror främst på fröets storlek, plantans utvecklingstid och känslighet för omskolning.

Olika krukor

Vare sig du väljer biokrukor eller plastkrukor så kan de flesta plantor stå tills det är dags för utplantering. Om du inte vill omskola plantan kan du fylla krukan med planteringsjord i botten och den övre hälften med såjord. Då gror det känsliga fröet i såjorden och när den etablerat sig når rötterna ner till den näringsrika jorden och kan utvecklas vidare. Sådd i plastkrukor behöver inte vattnas lika ofta. När det kommer till att odla exempelvis tomater och gurkor som får längre rötter är en högre kruka att rekommendera. Här kan du välja mellan Roots eller Hög som finns i vårt sortiment.

Odlingsbriketter

Om du sår i odlingsbriketter behöver du inte omskola plantan innan utplantering. Placera ut briketterna i ett drivhus, så ett frö i varje brikett och vattna. Briketterna sväller vid vattning. Vid utplantering sätter du hela briketten i jorden och riskerar därmed inte att skada plantans rötter.

Odlingstråg

Är särskilt lämplig för mycket små frön som kan vara svåra att så separat och för sorter som lämpar sig för bredsådd, att så många frön över en större yta.

Odlingslådan passar även som underlag till sådd i krukor och förenklar vattning underifrån.

Drivhus och pluggbrätte

Välj ett drivhus med större celler så kan plantan växa ostört under längre tid innan eventuell omskolning. Här går det med fördel att använda sig av pluggbrätte i kombination med drivhus. Att odla med pluggbrätteset är lätt och ger snabbare, och bättre resultat, än när du sår direkt på växtplatsen. Med ett drivhus som är anpassat för fönsterbrädan passar det utmärkt när du vill odla dina egna blommor, kryddor och grönsaker. Till drivhuset ingår även insatskrukor.

 

 

 

Odlingskärl

Torvkrukor

Kan sitta kvar vid utplantering och minskar därmed risken för skadade rötter. 

Plastkrukor

Håller sådden fuktig längre.

Egna krukor

Välj kärl med god dränering eller lägg ett lager Leca-kulor i botten av krukan.

Odlingsbriketter

Vid utplantering sätter du ut hela briketten vilket skyddar de känsliga rötterna.

Odlingstråg

Lämplig till bredsådd. 

Drivhus med såbrätte

Större insatskrukor ger senare omskolning.

Pluggbox

Yteffektiv odling med en lösning som skyddar rötterna vid omskolning i större kruka.