Rectangle 3 Created with Sketch.

Trädgårdsfest!

Visst är det något speciellt med trädgårdsfester.

Trädgårdsfest!

De blir liksom alltid lite trevligare, lite mysigare, mer avslappnade och mer minnesvärda än ”vanliga” kalas.

Weibulls - FloristUlrik, trädgårdsfest, blomsterentré
Weibulls - FloristUlrik, trädgårdsfest, blomsterentré
Weibulls - FloristUlrik, trädgårdsfest, blomsterentré

En blomsterentré

Och det finns så många möjligheter att skapa detaljer som gör din trädgårdsfest mer minnesvärd. Mitt sätt? En elegant blomsterentré! Så det ville jag göra!

Eftersom det här är en tid på året då marken är varm och fuktig för att fylla gräset med blommor. Och för att få bästa resultat åkte jag till mina vänner Carina och Anders Odén, som deltog i Weibulls projekt ”Sveriges grannaste gräsmatta” förra året.

Först besökte jag dem för att hitta ett lämpligt ställe i trädgården för arrangemanget. Vilket gick fort, stentrappan upp från gräsmattan till deras altan var perfekt. När jag kom tillbaka efter lite förberedelser fick jag plocka jag upp löv och annat som hade rivits ner av söndagens hagelskur.

Jag rensade alla blommornas stjälkar rena från blad. Det gör att stjälkarna framhävs mer, den parallella känslan förstärks och blommorna ser ut att har vuxit upp direkt ur gräsmattan.

Jag mätte sedan ut vart jag skulle placera blommorna med ett snöre. Jag skar till en större gren som jag kunde använda som syl och göra hål i marken med. Det blir mycket lättare att sticka ner blommorna då.

Jag valde att göra en sluttande plantering för att få till ett avslut, ner i gräsmattan. Alltså att blommorna blir kortare och kortare. Men självklart går det att göra ett direkt avslut också, men då är det viktigt att formen behålls och görs tydlig.

Sist stack jag ner grässtrån i arrangemangen och bröt av de i samma höjd som blomhuvudena, det gör att formen förstärks och det skapar en fin effekt och skapar också en kontrast mot det parallella.

Vatten till blommorna

Något som är väldigt viktigt är att blommorna har fått dra vatten ordentligt innan du sticker ner dem i jorden, för där kan de inte suga upp något vatten eftersom jorden täpper igen deras vattenkanaler.

Vill du se mer av FloristUlrik?

Besök hans blogg

Använder du känsliga, vattenkrävande blommor som rosor kan du använda reagensrör, det finns att köpa i blomsteraffärer. Gör hål i marken och stick ner glasröret. Fyll med vatten och stick sedan i blommorna, det räcker för att rosorna ska klara festen.

Den här idén kan du använda var som helst i din trädgård. Entrén, när gästerna kommer, ingången till partytältet, om du har ett sådant. Du kan också som i mitt fall ha det som en entré till altanen, där festen hålls!

Anpassa efter årstid eller tema. På hösten är krysantemumen kanonfin och den klarar sig länge utan vatten, likaså kärleksörten, liljor och gräs. På hösten är även gladiolus perfekt att använda.

Men undvik sommarblommor, ängsblommor, de vissnar direkt.

På våren är lökväxter ett bra alternativ. Låt löken vara kvar, skölj bort jorden och stick in en pinne eller ståltråd under löken. Stick ner i marken. Hur enkelt som helst!

Lycka till!

Weibulls - FloristUlrik

FloristUlrik

Senast uppdaterad: Februari 27, 2020
 
Rectangle 3 Created with Sketch.