Rectangle 3 Created with Sketch.

Trädgårdsbelysning

Ljusdesign av den egna trädgården skapar en varm stämning och trygghetskänsla.

Trädgårdsbelysning

Skapa en effektfull trädgård

Med rätt ljussättning kan du lyfta din trädgård och skapa en effektfull karaktär. Det kommer bli ett djup i trädgården och inifrån huset upplevs det som ytterligare ett rum. Istället för att titta ut i mörkret kan du få uppsikt över uterummet under de mörka timmarna.

Rikta ljuset rätt

Det krävs det en god planering för att skapa en miljö som är trevligt att vistas i. Riktningen av ljuset är viktigt och ett bra tips är att ta ut en vanlig lampa för att prova belysa olika ställen runt om i trädgården och rikta ljuset uppifrån och nerifrån. Då ser du vad som gör sig bäst. När man belyser till exempel ett träd, en stor sten, en plantering eller något konstföremål kan man åstadkomma spännande effekter.

Genom att belysa gångstråk, trappor, in- och utfarter, så ökar du både funktionalitet och säkerhet. Det handlar om att skapa en välkomnande känsla där du känner dig trygg och ser var du går.

Har du en damm i din trädgård kan du prova att belysa vattenspegeln för att skapa trevliga reflexer. Det blir även effektfullt om det är rörelser i vattnet.

Förutom att ljuset ska riktas effektfullt, så är det viktigt att tänka på att inte blända. En stark lampa som är riktad mot huset kan bli irriterande. Du måste även tänka på grannarna inte heller vill bli bländade av din belysning.

Val av belysning

Det finns många olika typer av ljuskällor till trädgården. Satsa gärna på energisnåla LED-lampor som sparar energi och håller ner kostnaden. Tänk på:

  • att lamporna ska tåla slitage från väder och vind
  • att det kan vara fint att anpassa armaturen efter husets stil
  • att amaturen ska vara snygg i både dags- och kvällsljus

En upplyst trädgård skapar trygghet

Använd en timer som slår på och av vid förinställda klockslag. Alternativt använda armaturer med sensorer som gör att belysningen tänds när något rör sig, vilket är ett bra sätt att uppmärksamma om någon rör sig vid huset och det blir mindre inbjudande för inbrottstjuvar. Detta medför att du känner dig tryggare.

Du kan installera utomhusbelysningen själv om det handlar om svagström. Starkströmsbelysning ska installeras av behörig elektriker.

Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020
 
Rectangle 3 Created with Sketch.