Trädgård på mormors vis

En traditionell mormorsträdgård karaktäriseras av ett urval av gammaldags växter med naturlig frodighet som ger njutning för alla sinnen. Fruktträd och bärbuskar i kombination med rosor och perenner utgör stommen. Ett trädgårdsland med rabarber och noga valda grönsaker ger primörer. Här odlas för både öga och gom. Trädgårdens skafferi blir till pajer, saft och sylt. Allt som kan ätas tas tillvara.

Skapa rum

Försök att se de rum som skapas naturligt i trädgården. Placera din sittgrupp under äppelträdet och njut av det tak som grenarna skapar. En syrénberså ger skydd för vind och insyn och bjuder härlig doft och avskildhet.

Använd plank eller murar för att skärma av mot hårda vindar och låt böljande grönska i form av klätterväxter mjuka upp intrycket. Rama in ytor med rabatter, grusgångar, staket, murar och häckar.

Skapa gärna flera sittplatser för olika tillfällen i trädgården. Allt från en större uteplats till en enkel stol i en avskild hörna. Tänk på hur solen rör sig under dagen och skapar möjligheter för olika behov. En anspråkslös bänk i trädgården kan vara den vackraste platsen för ditt kaffe en tidig sommarmorgon.

Weibulls - Skapa rum i trädgården

Val av växter

Vanligt i mormorsträdgården är fruktträd, bärbuskar, rosor , pioner och perenner. Syren, Schersmin och Kaprifol ger både underbar doft och blomning. Placera nära uteplatsen eller entrén för att känna doften under ljumma sommarkvällar.

Weibulls - Pion

Vårblommande lökar som tulpan, narciss, scilla och pärlhyacint ger tidig fägring till trädgården. Sommarblommande lökar såsom dahlia, lilja och gladiolus ger överdådig blomning under högsommar och höst och skapar dynamik i rabatten.

Stockros, fingerborgsblomma, akleja, riddarsporre och borstnejlika är två-åriga blommor som passar mycket bra i en mormorsträdgård.

Malva, atlasblomma, prästkrage, blåklint, vallmo, reseda, lejongap, lupin och blomsterlin är exempel på ettåriga fröer som adderar den nostalgiska känslan till trädgården. Många ettåringar frösår sig villigt och återkommer då följande år.

Plantera perenner och sommarblommor i större grupper för att skapa en harmonisk känsla. Blandar du för många sorter på mindre ytor blir det lätt rörigt och plottrigt.

Utgå från din trädgårds speciella förutsättningar när du bestämmer växtsorter och placering. Tänk på hur solen rör sig och välj växter som passar för platsen.

Färgskalan

De färger som dominerar är pasteller kombinerat med vinrött, lila och blålila. Låter du pastellerna dominera blir trädgården mer romantisk, och med mer av de mörka färgerna ger dramatik.

Klara färger som rött, gult och blått är inte lika vanliga, men att plantera sommarblommande lökar och sommarblommor i en klarare färg än övrig färgskala kan ge din plantering en extra dimension. Kontraster och oväntade kombinationer lyfter fram en till synes oansenlig plantering till oanade höjder.

Inred med personliga detaljer

Välj dekorationer i en klassisk stil och naturmaterial som sten, zink, järn, rotting och trä. De får gärna ha lite patina med lite rost eller mossa. Både målade och rena trädetaljer passar in, framförallt målade i vitt eller ljusa färger.

Loppisar är en bra plats att hitta personliga detaljer på. Allt från gamla fönster till naturligt nötta trädgårdsmöbler. Kaffekoppar, korgar, plåtlådor eller brickor blir fina detaljer att plantera i eller skapa ett fågelbad av. Trädgårdsredskap, stegar och andra detaljer från svunna tider har sin självklara plats i mormorsträdgården som klätterstöd. Se möjligheterna och skapa känslan med små medel.

Weibulls - Trädgårdstema

Skötsel

Självklart kräver en mormorsträdgård omvårdnad, men med försiktighet. Ansa inte för hårt så att trädgården blir för välklippt och arrangerad, intrycket ska vara lite vildvuxet och otämjt.

Under varma och torra perioder behöver rabatter och buskar vatten. Vattna med fördel på morgonen eller kvällen. Grönsaksväxter och sommarblommor mår bra av ett tillskott med flytande näring minst en gång per vecka under växtsäsongen. Fyll upp fina vattenkannor och placera ut i din trädgård så underlättar du vattningen.

Låt dina blommor självså sig och växa på de platser de själva väljer, då kan du vara säker på är att de trivs i just din trädgård.

Weibulls - Rosor

Weibulls - Skapa rum

Weibulls - Röda vinbär

Weibulls - beskärning

Weibulls - Äppleträd

Weibulls - Äppleträd

Weibulls - Fingerborgsblomma

Weibulls - Trädgårdstema

Weibulls - Pelargon

Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020