Rectangle 3 Created with Sketch.

Smaklöken: Tomat

En av de absolut populäraste och tacksammaste grönsakerna att odla själv är just tomater, eller kärleksäpplen som de ibland kallas.

Smaklöken: Tomat

Det går att göra mycket av tomater och det är oerhört stor skillnad på dem man köper i butik och dem man odlar själv. Allt från att bara äta dem som de är, solmogna och saftiga, till att göra hotsauce vilket kombinerar tomaterna med chilin som disukterades i ett tidigare avsnitt av Smaklöken.

Tips från Niklas:

Förvara inte tomaterna i kylskåpet. De förlorar sin smak och sötma.

Niklas favorit är bifftomater men det finns många olika goda sorter i olika färg och form. Välj några olika sorter men inte för många. Och börja inte odla för tidigt.

Lyssna på podcasten Smaklökens avsnitt om tomatodling som belyser hur man maximerar sin tomatskörd samt mycket förslag på vad man kan göra av tomaterna. Med på plats i studion finns som vanligt Weibulls experter Dag Lindahl och Sol-Britt Rundström samt även kocken och köksträdgårdsmästaren Niklas Karlsson, från Rosendal Trädgård i Stockholm.

I det här avsnittet av Smaklöken görs även ett mycket intressant besök hos Kretsloppshuset i Sunne där de erbjuder kurser i självhushållning. Blomsterlandet bidrar med utterligare tips för hur man ska sköta sina tomatplantor.

Weibulls - Smaklöken, podcast

Kvalitetsansvarig Jord & Gödsel Weibulls: Dag Lindahl
Programledare: Julia Messelt
Producent & reporter: Jonas Tornberg
Innesälj: Sol-Britt Rundström

Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020
 
Rectangle 3 Created with Sketch.