Rectangle 3 Created with Sketch.

Smaklöken: Odla året om

Med smarta växtval och planering, kan du få färska grönsaker året om.

Smaklöken: Odla året om

I avsnittet får du lära dig att förlänga odlingssäsongen med hjälp av smarta växtval, serieodling, vintersådd med mera. Lyssna här:

Lyssna vidare på nästa avsnitt och följ Smaklökens podcast via din Iphone i appen Podcaster, eller i din Android via Pocket casts.

AVSNITTET I KORHET

Odla året om

Smaklökens reporter Jonas Tornberg träffar journalisten, bokförfattaren och odlingsprofilen Lena Israelsson. Hon berättar om sina bästa tips på att odla året om. En sak som är viktig är att planera sin odling med växter som är lämplig för årstiden. Höstarna har blivit mildare och det går ofta att odla enda fram till vintern. Det som är viktigt är att under hösten och våren odlar grödor som klarar kyla, sk "Kallvädersväxter". De tål frost och kall jord, t ex Grönkål och morötter. Cirka 80 procent av alla grödor är köldtåliga. På sommaren odlas "Varmvädersväxter" som vill ha det varmt i jorden. Några av dessa är t ex chili och tomat. Dessa ska förkultiveras inomhus innan de planteras ut, men många kan sås direkt i jorden.

Serieodling

Johannes Wätterbäck berättar mer om sina erfarenheter av att odla under hela året. Han berättar om serieodling, som är ett smart sätt när du vill kunna odla på en liten yta. Det innebär att du odlar flera olika grödor på samma plats fast vid olika tider på året. I början av året odlar du tidiga grödor som t ex potatis eller vitlök. Efter skörd i mitten av juli tar du bort plantorna och tillsätter näring som pelleterat gödsel i jorden. Därefter kan du så nya grödor på samma ställe, t ex sallad eller Grönkål.

Odla vintertid

Det är endast ljuset som är en begränsande faktor. Det går att odla inomhus med tillsatt ljus. Ett annat sätt att odla under vintern är sk "Vintersådd", där man i ett växthus eller inglasad veranda sår frön på vintern och lägger över snö. Då låter man fröna börja gro när värmen kommer och snön har smält, vilket är ett kontrollerat men naturligt sätt att odla.

Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020
 
Rectangle 3 Created with Sketch.