Rectangle 3 Created with Sketch.

Smaklöken: Kompost och bokashi

Hur komposterar man trädgårdsavfall? Hur gör man bokashi av matavfall och vad kan det användas till?

Smaklöken: Kompost och bokashi

Lyssna vidare på nästa avsnitt och följ Smaklökens podcast via din Iphone i appen Podcaster, eller i din Android via Pocket casts.

AVSNITTET I KORHET

Bokashi-kompostering

Bokashi är kompostering av matrester. Det är en ett klimatsmart sätt att kompostera, eftersom det inte läcker några växthusgaser.
Man lägger köksavfall i en hink med lock och strör över ett slags vetekli som innehåller 5 olika mikrooranismer. Sedan varvar man köksavfall och preparat tills hinken är full. Hinken ska sedan stå cirka två veckor med locket på, så mikroorganismerna kan hjälpa till att kompostera avfallet. Sedan kan det grävas ner i jorden där du odlar som extra näring, som ett gödsel av ditt eget matavfall.

I komposteringsprocessen bildas ett lakvatten, som du kan göra gödselvatten av. Du häller av det efterhand och späder det en till tio gånger med vatten.


Maskkompost

En maskkompost består av en plastbehållare med olika lådor. Den tar liten plats och kan användas inomhus eller på en balkong.

I översta lådan lägger du köksavfallet, sedan lägger man i en speciell amerikansk kompostmask. Maskarna bearbetar materialet som sedan faller ner i lådan under som kan användas i dina odlingar som extra näring.

Kökskompost (varmkompost)

En kökskompost är en varmkompost för matavfall. Det är ofta en plastbehållare med isoloerade väggar, lock och med hål i botten. Det bra med ett nät vid hålet som förhindrar att inte mössen kommer in.

Förutom matavfall är det bra att blanda i lite material ifrån trädgården, så det blir en bättre struktur och mer syre i komposten. Det kan vara löv eller grenar från trädgården.

Trädgårdskompost (kallkompost)

En trädgårdskompost för trädgårdsavfall kan bestå av en träram utan lock, det kan t ex vara en pallkrage.

I trädgårdskomposten kan du trädgårdsavfall, exempelvis gräs, grenar, löv och fallfrukt. Klipp gärna grenar till mindre bitar. Blanda gärna och varva med olika typer av trädgårdsavfall. Vattna om det blir för torrt.

Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020
 
Rectangle 3 Created with Sketch.