Rectangle 3 Created with Sketch.

Smaklöken: Grilla och röka grönsaker

Johan Åkerberg berättar om sina erfarenheter att grilla och röka grönsaker.

Smaklöken: Grilla och röka grönsaker

Lyssna vidare på nästa avsnitt och följ Smaklökens podcast via din Iphone i appen Podcaster, eller i din Android via Pocket casts.

AVSNITTET I KORHET

Röka grönsaker

Framförallt rotfrukter passar väldigt bra att röka, eftersom de har en naturlig sötma. Exempelvis morötter, vitök eller kronärtskocka. Det går att röka grönsaker både inomhus på spisen eller i ugnen, men se till att ha god ventilation.

  • Lägg spån i botten på en kastrull, sätt på värmen, lägg på ett lock, så det blir rökutveckling. Vill du skydda kastrullens botten, lägg aluminiumfolie i botten och sedan spånet över. Lägg i grönsakerna i ett durkslag eller i en ångkorg. Lägg över locket och låt grönsaken ligga i röken minst 10 min, men gärna lite längre för att få mer röksmak.
  • Det går även att röka i ugnen på ca 100 grader. Lägg i spån i en järnspanna eller liknande. När det blir rök, kan du lägga in grönsakerna i ugnen.
  • Utomhus kan du röka grönsaker i en klotgrill med lock. Lägg i kol eller spån i botten. När rökutvecklingen bildats, lägg i grönsakerna och håll värmen runt 100 grader. Lyft inte på locket för mycket.
    Smaken kan förändras om du väljer annat träslag i spånet eller om du väljer att röka torkade örter, te eller kaffe. Prova dig fram med sådant som avger någon slags rök.

Grilla grönsaker

Prova att grilla olika slags grönsaker. Det kan vara till en förätt, huvudrätt eller efterätt. Exempelvis melon är gott att grilla till efterrätt.

  • Rotfrukter är lätt och gott att grilla. De kan grillas råa, det tar bara lite mer tid. Sedan kan du grilla med eller utan skal.
  • Lägg på örter över grillade grönsakerna i slutet eller efter, så de inte blir brända och förstör smaken.
  • Som tillbehör till grillade grönsaker kan det kan vara gott med en vinegrette, citron, aiol eller bearnaise.

Rectangle 3 Created with Sketch.