Rectangle 3 Created with Sketch.

Småfåglarna runt stugan

Det var väl Bamse som sa något i stil med "Också små vänner kan vara de bästa ibland" och syftade på småfåglarna när Lille skutt undrade vad de var bra för.

Småfåglarna runt stugan

Att påstå att jag är vän med småfåglarna runt stugan är väl att ta i, men det känns ändå som att man har något slags relation. De väcker en på morgonen på sommaren så att man inte sover bort hela dagen och så här när det börjar bli kallt ute är det kul att se alla olika fåglar som vågar sig fram till fågelmatarna.

Storfavoriten är domherrarna som alltid kommer i par från de djupaste granskogarna när termometern sjunker under nollstrecket.

Det är kul att se vilka fåglar som gillar vilka frön. Vi växlar mellan solrosfrön, vildfågelblandning och alla möjliga sorters talgbollar. Alla har de något de föredrar lite mer. Våra tjocka ekorrar verkar däremot gilla det mesta och äter med god aptit så länge det finns något kvar. Nästan så att man skulle döpa om påsarna till vildekorrblandning… Till hundens stora förtret är de heller inte ett dugg rädda för henne så länge de håller sig utom beagle-räckhåll.

Och trots att det kan kännas lite trist med kyla och mörker och en lång vinter framför oss är det ändå kul att veta att många fåglar stannar kvar hela vintern så att man har bra sällskap. Jag matar dem gärna ordentligt så att så många som möjligt kan klara kylan. På så vis håller vi varandra sällskap medans resten av naturen sover. Också små vänner kan vara de bästa ibland.

Stefan Nilsson - Trendexpert

Stefan Nilsson
Trendexpert

Rectangle 3 Created with Sketch.